Kompromisszummal zárult a palesztin éhségsztrájk

Vágólapra másolva!
Kiengedik a rabokat a magánzárkából, és felülvizsgálják a vád nélkül fogva tartottakat is Izrael börtöneiben, miközben a rabok a terrorizmus szervezéséről és támogatásáról mondtak le. Ezzel a kompromisszummal zárul a több hetes éhségsztrájk Izraelben.
Vágólapra másolva!

Több száz palesztin rab fejezte be a hetek óta tartó éhségsztrájkot izraeli börtönökben, akik azt kívánták elérni, hogy jobb feltételek közt tartsák őket bezárva. Ezzel elmúlt a veszélye annak, hogy több börtönben fellázadjanak a rabok, ha meghalt volna egyikük a sztrájkban - írta a New York Times.

"Meg van a megállapodás, a sztrájknak vége" - mondta Sivan Weizman az Izraeli Börtönszolgálat szóvivője. A lap más izraeli hivatalnokokra hivatkozva azt is írta, hogy Egyiptom és Jordánia is szerepet játszott a sztrájk befejeződésében.

Az izraeli hatóságok a megállapodás értelmében a magánzárkában lévő rabokat visszaengedik a rendes celláikba. Izrael arról viszont nem mondott le, hogy formális vád és bírósági eljárás nélkül is lehessen megfosztani valakit a szabadságától - ezt adminisztratív büntetésnek hívják. Azt viszont vállalta az izraeli fél, hogy a vád nélkül fogva tartott 300 palesztint nem tartják tovább elzárva.

A palesztinok azt vállalták, hogy a börtönben tartózkodnak a terrorista cselekményekről, beleértve, hogy nem toboroznak merénylőket, és nem támogatnak terrorista akciókat.