Az ukrán bíróság félretette Timosenko ügyét

Vágólapra másolva!
A Kijev és az EU között is vitához vezető pert a futball Európa-bajnokság idején folytatják, miközben a nyugati vezetők annak bojkottjára készülnek.
Vágólapra másolva!

Az ukrán legfelsőbb különleges bíróság úgy döntött kedden, hogy június 26-ra halasztja a hatalmi visszaélés vádjával hétéves börtönbüntetésre ítélt Julija Timosenko volt kormányfő semmisségi panaszának vizsgálatát. Timosenko védőügyvédjei ezt be nem várva az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) kívánnak fordulni az ügyben.

A bíróságnak kedden kellett volna megkezdenie a semmisségi panasz tárgyalását, de a testület az ügyészség kérésének eleget téve ennek elhalasztásáról döntött. Az ügyészség arra hivatkozott, hogy Timosenko nincs jelen a tárgyaláson, mert jelenleg egy Harkiv megyei kórházban gyógykezelik gerincbántalmak miatt.

A semmisségi panasz a Timosenkót elítélő tavalyi bírósági határozatra és a kijevi fellebbviteli bíróság döntésére vonatkozott. Szerhij Vlaszenko, Timosenko védőügyvédje az UNIAN hírügynökség szerint közölte, a védők időhúzásnak tekintik a halasztást, és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ügyben.

Az augusztus 5. óta őrizetben lévő Timosenkót október 11-én hétévi börtönre ítélte a kijevi Pecserszki kerületi bíróság a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések miatt, amelyek a vád szerint közel 200 millió dollár értékű kárt okoztak Ukrajnának. Timosenko fellebbezett az ítélet ellen, amelyet a politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök bosszújának tart. A volt kormányfő ellen több ügyben is büntetőeljárás folyik. A kijevi fellebbviteli bíróság tavaly decemberben elutasította Timosenko szabadlábra helyezési kérelmét.

A Timosenko-ügy súlyos viszályt keltett Kijev és a nyugati országok viszonyában, akik politikai szándékot sejtenek Timosenko elítélése mögött, és az ellenzéki vezető szabadon bocsátását követelik.

A semmisségi panaszt a halasztás miatt néhány nappal az ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) döntője előtt tervezik megvizsgálni. Több európai uniós ország azzal fenyegetőzött, hogy a Timosenko-ügy miatt bojkottálja az Eb mérkőzéseit.