Ügyvivő kormánnyal próbálkoznak a görögök

2012.05.16. 9:54

A görög államfő összehívta a pártok vezetőjét, hogy az új választásokig ügyvivő kormányt alakítsanak.

Utoljára kedden tartottak koalíciós tárgyalásokat, de itt kiderült, hogy a pártok nem tudnak megállapodni még egy szakértői kormány megalakításában sem, így muszáj új választásokat kiírni. Ezt minden bizonnyal június 10-én vagy 17-én tartják.

A görög parlamentben eddig a szocialista PASZOK és a konzervatív Új Demokrácia volt a két meghatározó párt, és mindketten támogatták a megszorításokat. A két ellentétes oldalon álló nagypárt azonban a májusi választások után együtt sem adja ki a parlamenti többséget. Az eddig kormányzó szocialista PASZOK 41, a választásokat megnyerő Új Demokrácia 108 helyet szerzett, így együtt is csak 149 helyük van a 300 fős parlamentben (Az Új Demokráciának azért van ilyen sok helye, mert bár csak két százalékkal előzte meg A Szirizát, a győztes párt a választási szabályok szerint plusz 50 képviselői helyet kap a parlamentben.)

A Sziriza 52 képviselőt, a Demokratikus Baloldal 19 képviselőt küldhet a parlamentbe, az Új Demokráciából korábban kiváló Független Görögök pártja pedig 33 képviselővel rendelkezik. Közülük azonban egyik sem támogatja a megszorításokat, így nem áll össze a régi nagypártokkal. Nem tud koalíciót alkotni a reformokat ellenzők tábora sem, mert a parlamentbe jutott 26 képviselővel a Görög Kommunista Párt, és 21 képviselővel az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt is, a szélsőjobb és a szélsőbal pedig nem áll szóba egymással.

A görög politikai válság súlyos gondokat okoz az eurónak, illetve az Európai Unió tagállamainak. Utóbbiak közölték, leállnak Athén finanszírozásával, ha felrúgja a korábbi megállapodást. Ez gyakorlatilag Görögország csődjét jelenti, és lényegében biztos kilépését az eurózónából.

A válságos görög helyzet alaposan felforgatta a világ pénzpiacait hétfőn, az amerikai és az európai tőzsdéken kívül az ázsiai tőzsdék is zuhanásban voltak kedden reggel - írta a BBC. A politikai küzdelem tétje Görögország kilépése lehet az euróövezetből, ami az egész monetáris uniót alapjaiban rengetheti meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK