Evakuálták Szíriából a nemzetközi megfigyelőket

Vágólapra másolva!
Szemtanúi voltak kedden, amikor a szíriai katonák egy temetési menetbe lőttek és negyvenhárom embert megöltek. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja vizsgálatot követel az ügyben.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi megfigyelők csapatát evakuálták szerdán egy ostromlott észak-szíriai városból, ahol kedden a gépkocsikonvojuk mellett az út mentén elhelyezett pokolgép robbant - közölte egy ENSZ-szóvivő. Haszan Szeklavi, a világszervezet szíriai szóvivője szerint ENSZ-munkatársak vitték el őket arról a helyről, ahova éjjel az ellenzéki erők tagjaival együtt beszorultak.

Kedden ENSZ-megfigyelők szeme láttára belelőttek a szíriai katonák egy temetési menetbe, Idlíb tartományban. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) szerint a súlyos incidens Hán Sejhun városban történt, és mintegy negyvenhárman életüket vesztették.

Rami Abdul-Rahman, a szervezet elnöke nemzetközi vizsgálatot követel, és azt , hogy a megfigyelők nyilvánosan mondják el, mit láttak. Szemtanúk négy ENSZ feliratú gépkocsiról számoltak be, és az internetre felkerült egy felvétel is, amelyen látszik az a pillanat, amikor a robbanás bekövetkezik az egyik orra előtt. A közelben lévő emberek fedezék mögé futottak, a járművek pedig lassan elhajtottak.

Kofi Annan különmegbízott szóvivője megerősítette az incidens tényét és hogy megfigyelők nem sebesültek meg, de a temetési menetről nem tett említést a közleményében. Szíriában jelenleg már 211 katonai megfigyelő és 66 civil kisegítő végzi feladatát.

Az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet közölte, hogy titokban egy csoportot küldött Szíriába, és a visszatérők arról számoltak be, hogy sebesülteket gyógyítani "majdnem olyan veszélyes, mintha fegyverrel a kézben fognának el valakit" a katonák.