Sokszoros áron adták el a legendás gyémántot

Vágólapra másolva!
A várt ár háromszorosát fizette egy ismeretlen a világ egyik legismertebb gyémántjáért egy genfi aukción. A 35 karátos Beau Sancy az európai történelem része, az elmúlt 400 évben csak királyi házak tulajdonában volt, kifejezetten ritka, amikor ilyen ékszert kínálnak eladásra.
Vágólapra másolva!

Közel 10 millió dollárért kelt el a világ egyik legismertebb gyémántja, a Beau Sancy egy genfi aukción - közölte a brit BBC szerdán. A 35 karátos, rózsaszín gyémántért az előzetes várakozások szerint 2-4 millió dolláros árat vártak, ehhez képest a végül kifizetett 9,7 millió dollár kifejezetten soknak számít.

A négyszáz éves gyémánt azért is különlegesnek számít, mert négyszáz éves történelme során több királyi ház kincstárában is megfordult, és ritkán kínálnak eladásra ilyen történelmi jelentőségű ékszert. "A Beau Sancy mindig is királyi családok tulajdonában volt, a ritkábbnál is ritkább, hogy egy ilyen kő eladásra kerül" - mondta a gyémántról a Sotheby's aukciós ház egyik munkatársa.

A kőért öten voltak versenyben, és végül egy ismeretlen vásárló vette meg, ezért nem tudni, hogy továbbra is királyi kézben marad-e. A Beau Sancy Indiából származik, Bizáncon keresztül került Európába, ahol négy királyi ház kincstárában is megfordult. Első birtokosa Nicolas de Harlay, Sancy ura volt, innen a kő neve. A gyémánt Európába érve esküvők és koronázások nélkülözhetetlen kelléke lett, de volt, hogy a koronás fők adósságaikat rendezték vele. Az árverést megelőzően hosszú ideig a Hohenzollern-házé volt.