Nem ússza meg a bíróságot Mladic

Vágólapra másolva!
Szerdán megkezdődik Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai főparancsnok pere a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken.
Vágólapra másolva!

Mladicot háborús és emberiesség elleni bűnökkel, továbbá népirtással vádolják. Őt tartják az egyik fő felelősnek azért, hogy a boszniai polgárháború idején (1992-1995), a szerbek 1995 júliusában Srebrenicában kivégeztek közel nyolcezer foglyul ejtett muzulmánt. Főbűnei közé tartozik Szarajevó ostroma, amelyben több ezren haltak meg.

Az ügyészség tavaly lerövidítette a vádiratot, hogy meggyorsítsa a hetvenéves Mladic elleni eljárást. Az eredetileg a vádlott terhére rótt közel kétszáz vádpontnak így várhatóan csak a felével foglalkoznak a tárgyaláson.

Más vádlottakhoz hasonlóan Mladic sem ismeri el a törvényszék illetékességét az ügyében, és húzni-halasztani igyekszik a pert. Legutóbb egészségi állapota mellett a bizonyítékok ismeretének hiányára, valamint az elnöklő bíró elfogultságára hivatkozva kért halasztást. A per így is várhatóan jóval több mint egy évig fog tartani.

A hágai törvényszéket az egykori Jugoszlávia utódállamai között kirobbant harcok kezdetét követően, egy 1993-as döntéssel hozta létre az ENSZ Biztonsági Tanácsa a térségben elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására, elkövetőik felelősségre vonására. Eredeti mandátuma szerint 2010-re az összes háborús bűnös ellen ítéletet kellett volna hozni, de kezdettől fogva az is nyilvánvaló volt: addig nem tekinti lezártnak a munkát, amíg nem dönt minden vádlottról, beleértve a sokáig szökésben lévőket is.

Az utolsó felvonásra maradtak a boszniai háború főbűnösei, akiket az utolsók között sikerült kézre keríteni Szerbiában. Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető pere már folyik, a tavaly májusban elfogott Mladicé pedig most kezdődik. Összesen százhatvanegy vádlott közül a törvényszék már csak mintegy harminc ügyében folytat eljárást, a többi ítélet már megszületett.