Kisebbségbe kerültek a fehér bébik az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok újkori történetében először fordult elő, hogy kevesebb fehér gyerek született, mint ahány színes bőrű. Előbbieknél a születési szám gyorsabban csökken, mint az utóbbiaknál.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi adatok szerint már több színes bőrű, latin, ázsiai és vegyes házasságból származó gyerek születik az Egyesült Államokban, mint ahány fehér - írta a BBC.

A nem latin származású fehér gyerekek száma most először csökkent 50 százalék alá, míg a többi rassz születési száma 50,4 százalékra nőtt a 2011 júliusában készített népszámlálási adatok szerint.

A BBC azt írta társadalomtudósok véleményére hivatkozva, hogy a fehér gyerekek születésszámának csökkenésében a gazdasági válság is szerepet játszott. 1990-ben még 37 százalék volt a nem fehérgyerek-születések aránya.

Mind a kisebbségek, mind a fehér többség körében csökken a gyerekszületések száma, de utóbbiaknál erőteljesebb a visszaesés. 2008 óta 11,4 százalékkal született kevesebb gyerek a fehér családokban, és 3,2 százalékkal a kisebbségi vagy vegyes családokban. Összességében a kisebbségek 36,6 százalékát teszik ki az amerikai népességnek.