Sötét vatikáni titok nyitját keresik a megdicsőült maffiózó kriptájában

Sant'Apollinare bazilika,  felnyitották Enrico De Pedisnek maffiózó sírját, az 1983-ban eltűnt Emanuela Orlandit keresték
Vágólapra másolva!
Hercegek és bíborosok társaságában elhantolt bandavezér kriptájában keresik a kulcsot egy 29 éve eltűnt lány ügyéhez az olasz rendőrök. A 15 éves vatikáni lány eltűnésében számos elmélet látott már napvilágot, magas rangú vatikáni tisztviselőket, terroristákat, maffiózókat hoztak vele összefüggésbe. Az eddig ellenálló Vatikán a múlt hónapban egyezett bele a sír felnyitásába.
Vágólapra másolva!

Zeneóráról indult vatikáni otthonába 1983 egyik nyári estéjén Emanuela Orlandi, de soha nem ért haza, és nem is került elő többé. A 15 éves lány eltűnését 29 éve nem sikerült felgöngyölíteniük az olasz hatóságoknak, de a vele összefüggésbe hozott személyek miatt nagy figyelem kíséri. A rejtélyes ügyben ugyanis felmerült már a II. János Pál pápa elleni merénylet elkövetőjének, magas rangú vatikáni vezetőknek és egy ismert római maffiózónak a neve is, ráadásul a lány az egyik vatikáni banktisztviselő lánya volt, a pápai állam állampolgára.

A római rendőrség most egy vatikáni templomban található kriptában keresi a magyarázatot a lány eltűnésére. A Sant'Apollinare-bazilikában hétfőn nyitották fel Enrico "Renatino" De Pedis 1990-ben meggyilkolt római maffiavezér sírját. Egyes feltételezések szerint itt találhatják meg a lány holttestét, vagy legalábbis valamilyen fontos nyomot az ügyében.

Gengszter a bíborosok között

Enrico De Pedis a római Banda della Magliana bűnszövetkezet egyik vezetője volt. A férfi azzal tűnt ki a társai közül, hogy a bűncselekmények során megszerzett javakat nem felélte, hanem építési vállalkozásokba, éttermekbe, butikokba és kölcsönügyletekbe fektette. Kölcsönt adott például állítólag a Vatikán bankjának is. De Pedist 1990-ben gyilkolták meg, és máig nem teljesen tisztázott, hogyan kerülhetett a holtteste olyan jeles sírhelyre, amelyet általában vezető vatikáni tisztviselőknek, bíborosoknak, hercegeknek tartottak fenn.

A sírt nagy közfigyelem közepette hétfőn nyitották fel. Meg is találták benne De Pedis jó állapotban megőrződött, sötétkék öltönyt és fekete nyakkendőt viselő holttestét, amelyet ujjlenyomatok alapján azonosítottak. A napóleoni idők előtt épített kriptában azonban volt még más is: több tucat doboz, bennük azonosítatlan emberi csontmaradványokkal. A szakértők jelenleg ezeket vizsgálják.

Forrás: MTI/EPA/Guido Montani
Ebben a bazilikában van a hétfőn felnyitott kripta

"Lehetetlen, hogy egy 15 éves lány csak így, nyom nélkül eltűnjön. Most, hogy a Vatikán és az állami hivatalok végre jóváhagyták a sír felnyitását, reméljük, hogy fény derülhet az igazságra" - idézte a Guardian brit lap Emanuela Orlandi unokatestvérét.

Püspök a maffiózók között

Az olasz lány eltűnéséről számos elmélet látott napvilágot. Az egyik szerint Paul C. Marcinkus amerikai püspök, a vatikáni bank egykori elnöke adott utasítást az elrablására. Marcinkus 18 éven keresztül vezette az Istituto per le Opere di Religionét (IOR - Intézet a Vallási Műveletekhez, a Vatikán bankjának hivatalos neve), de már hivatalának második évében kihallgatták az amerikai hatóságok egy nemzetközi bűnöző utáni nyomozás során, a Vatikánnak adott 14,5 millió dollárnyi hamisított kötvény miatt.

A püspök nevét több alkalommal is összekötötték maffiafőnökökkel, sőt felmerült, hogy köze volt I. János Pálnak - II. János Pál mindössze 33 napig uralkodó elődjének - máig számos összeesküvés-elmélet övezte rejtélyes halálához. Marcinkus központi szerepet játszott 1982-ben a Banco Ambrosiano összeomlásában is, amelynek 1,3 milliárd dollárnyi befektetése úszott el Latin-Amerikában.

Marcinkus az Ambrosiano bahamai képviseletének az igazgatója volt. A bank elnökét, a vatikáni kapcsolatai miatt az Úr bankárának is nevezett Roberto Calvit meggyilkolták. A püspök - aki állítólag egy alkalommal azt nyilatkozta, hogy az egyház pénzügyeit nem lehet csak Ave Mariákkal irányítani - idős éveit Arizonában töltötte, elsősorban golfozással, és 2006-ban hunyt el úgy, hogy a bankbotrányról soha nem beszélt.

A merénylős szál

Más nyomok Mehmet Ali Agcához, a II. János Pál elleni merénylet elkövetőjéhez kötik a lány eltűnését. Névtelen telefonálók ugyanis Agca szabadon bocsátását követelték cserébe a lányért. A telefonálók magas rangú vatikáni illetékesekkel is beszéltek, és a fogolycseréről győzködték őket, de senkit nem vezettek el a lányhoz.

Forrás: AFP/Mustafa Ozer
Mehmet Ali Agca az eltűnt lány fotójával

Maga Agca is többször nyilatkozott a lányról, de egyik nyilatkozatát sem tekintették mérvadónak a hatóságok. Olaszországi fogva tartása alatt arról beszélt, hogy bulgáriai megbízói és a török Szürke Farkasok terrorszervezet rabolták el a lányt. 2010-es kiszabadulása után pedig azt állította, hogy a lány ma is él egy meg nem nevezett közép-európai ország katolikus kolostorában.

Piszkos pénzügyeket sejtet a lány elrablása mögött Antonio Mancini, a hétfőn kihantolt Enrico De Pedis bandájának egykori tagja. A római La Stampának tavaly nyilatkozó Mancini - aki börtönbüntetését letöltvén jelenleg fogyatékosokat szállító buszsofőrként dolgozik - azt állítja, annak idején az ő bandája rabolta el a lányt azért, hogy vele zsarolják a Vatikánt, amely jelentős mennyiségű pénzzel tartozott De Pediséknek.

Alku a kriptáért

Az egykori bandatag szerint ezzel kapcsolható össze De Pedis sírhelye is a bazilikában. Azt állította, hogy a bandavezér alkut kötött a Vatikánnal: leállítja az elveszett pénzek miatt az egyházi állam ellen indított támadásokat, ezért cserébe kapta a sírhelyet. A sírhelyet Ugi Poletti érsek hagyta jóvá. Az 1997-ben elhunyt érseket annak idején egy névtelen telefonhívás ugyancsak összefüggésbe hozta a lány elrablásával, és e szerint De Pedis azért a szívességért kapta ezt a helyet, hogy elraboltatta a lányt.

Arra is egy névtelen telefonáló hívta fel a figyelmet, hogy Emanuela Orlandit De Pedis kriptájában kellene keresni. Az ismeretlen még 2005-ben telefonált be egy eltűnt személyekkel foglalkozó tévéműsorba. A Vatikán, amely korábban ellenállt a sír felnyitásának, egy hónapja egyezett bele az exhumálásba, hogy véget vessen a lány eltűnésében játszott szerepét firtató találgatásoknak. A bandavezér holttestét a hatóságok egy hétköznapi temetőben fogják újra elhantolni, a többi maradványt jelenleg is vizsgálják.

"Nagyon pozitív" - értékelte a New York Times szerint a vatikáni lépést Emanuela Orlandi bátyja. "Különösen annak a fényében, hogy a múltban nem ez volt a jellemző. Számomra megmagyarázhatatlan, hogy a Vatikán miért hallgatott 29 éven át az ügyben." A család azt reméli, hogy nem találják meg ott a lány maradványait. "Végül is, amíg nem találnak semmi bizonyosat, addig még reménykedhetnek, hogy mégis életben lehet" - idézte az amerikai lap a lány családjának ügyvédjét.