Elnököt és tartományi parlamenti képviselőket választanak Szerbiában

Vágólapra másolva!
Megkezdődött vasárnap Szerbiában az elnökválasztás második fordulója. Az államfőválasztással egy időben a vajdasági parlamenti választások második fordulójára is sor kerül.
Vágólapra másolva!

A két elnökjelölt közül - aki május 6-án az első körben a legtöbb szavazatot kapta - választják meg az új államfőt, akinek megbízatása öt évre szól. Az egyik jelölt Boris Tadic, aki az előző körben a szavazatok 25,31 százalékát szerezte meg, a másik jelölt Tomislav Nikolic, a Szerb haladó Párt (SNS) köré tömörült pártok jelöltje, aki két héttel ezelőtt a szavazatok 25,05 százalékát kapta.

A második körben 6 771 479 szavazásra jogosult polgár voksolhat 8390 szerbiai városi és települési szavazóhelyen, valamint 22 külföldi szavazóhelyen és 29 büntetés-végrehajtási intézményben. Az elnökjelöltekre Koszovóban is szavazhatnak, 9o szavazókörletben adhatja le voksát a 109 ezer, szerbiai szavazásra jogosult Koszovóban élő polgár.

Az elnökválasztáson az előzetes közvélemény-kutatások szerint Boris Tadic indul nagyobb eséllyel. A megkérdezettek 58 százaléka találta szimpatikusabbnak az Európa-barát Tadicot, s csak 42 százalék kedveli a nacionalista, populista Nikolicot.

A Vajdaságban képviselőket választanak

Vajdaságban vasárnap a köztársasági elnök megválasztása mellett megtartják a vajdasági parlamenti képviselők többségi rendszerű választását. A tartomány képviselőinek a megválasztása kombinált rendszerű, a 120 tagból hatvanat részarányos listás rendszer szerint már május 6-án megválasztottak, hatvanat pedig vasárnap választanak meg a többségi rendszer szerint.

A választás első fordulójában egyetlen egyéni jelölt sem kapta meg a szükséges szavazatot a győzelemhez. A második fordulóban a szavazatok egyszerű többsége elegendő a győzelemhez. Vajdaságban 1 735 555 szavazó járulhat az urnák elé vasárnap, hogy döntsön a két jelölt közül, aki az első körben a legtöbb szavazatot kapta.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) 10, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Pártjának (VMDK) 1 jelöltje van versenyben a mandátumért vasárnap. A VMSZ az első fordulóban négy mandátumot szerzett. A voksolást 1300 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel.