Megérkezett Amerikába a vak kínai aktivista

Vágólapra másolva!
Csen Kuang-csenget sokan üdvözölték New York-i szállásánál. Az Egyesült Államok és Kína között feszültségeket okozó aktivista azt mondta, azért jött New Yorkba, hogy "összeszedje magát".
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokba érkezett szombat este a vak kínai jogvédő aktivista, miután a kínai hatóságok váratlanul lehetővé tették, hogy elhagyja hazáját, és családjával együtt New Yorkba utazzon tanulás céljából.

Csen Kuang-csenget közvetlenül Pekingből való elindulása előtt több mint két hétig lábtöréssel ápolták az egyik fővárosi kórházban. A férfit a newarki nemzetközi repülőtérről a manhattani Greenwich Village-be szállították, ahol lakik majd, és jogot tanul a New York-i egyetemen. Lakásánál sokan várták és üdvözölték. Begipszelt lábbal, mankóra támaszkodva jelent meg a nyilvánosság előtt.

"Az utóbbi hét évben egy napot sem pihentem. Azért jöttem ide, hogy testben és lélekben összeszedjem magam" - mondta tolmács segítségével. Arra buzdította az őt üdvözlőket, hogy harcoljanak az igazságtalanság ellen. Köszönetet mondott az amerikai és a kínai kormánynak, valamint a svájci, a kanadai és a francia nagykövetségnek amiatt, hogy lehetővé tették, illetve segítették Amerikába utazását.

A kínai média nem ejtett szót Csen távozásáról, korábban a külügyi szóvivő csak annyit mondott, hogy Csennek is jogában áll külföldön tanulni, mint bármely más kínai állampolgárnak. A férfi azzal haragította magára szűkebb szülőhazája, a Santung tartománybeli Linyi vidékének hatóságait, hogy nyíltan fellépett a térségben zajló, az egygyermekes politika nevében elkövetett törvénytelen és gyakran erőszakos abortuszok és sterilizálások ellen. Csennek több év börtön, majd házi őrizet lett a sorsa, innen szökött április végén az amerikai nagykövetségre, ahonnan később egy pekingi kórházba került.