Meghalt a lockerbie-i merénylő

Vágólapra másolva!
Meghalt a 270 halálos áldozatot követelő lockerbie-i merénylet elkövetője, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahia. Az 59 éves rákos férfit 2009-ben engedték szabadon egy skóciai börtönből, azóta Líbiában élt.
Vágólapra másolva!

Meghalt Líbiában Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahia - írja a BBC. Megrahia a líbiai titkosszolgálat ügynökeként részese volt annak a merényletnek, amelynek során a PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották a skóciai Lockerbie fölött; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

A férfi 59 éves volt, rákbetegségben hunyt el líbiai otthonában, haláláról a bátyja tájékoztatta a sajtót. Megrahit 2001-ben egy skót bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, azonban 2009-ben szabadon engedték, mert prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és az orvosok legfeljebb még három hónapot jósoltak neki.

Három éve nemzeti hősként fogadták a még Moammer Kadhafi vezette Líbiában, sőt maga az ezredes is személyes ismerőse lett. Tavaly Kadhafi mellett jelent meg kerekes székben, és mindvégig kitartott az ártatlansága mellett.

Időközben Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is - a merényletben 189 amerikai halt meg - felvetődött, hogy a skót bíróság döntése, amelynek következtében Megrahit szabadon engedték, elhibázott volt, és mégiscsak kérni kellene a kiadatását. Ezek a hangok felerősödtek az után, hogy Kadhafi kikerült a hatalomból, de végül a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács a hatalom átvétele után közölte, hogy nem adják ki a líbiai állampolgárt.