Nehéz napok várnak a NATO-ra Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Chicagóban a NATO 25. csúcstalálkozója, melynek egyik fő témája az afganisztáni kivonulás menetrendje lesz. Barack Obama amerikai elnök azt mondta, nehéz napk várnak még a szövetségre Afganisztánban, de a tagok eltökéltek abban, hogy végigviszik a küldetésüket.
Vágólapra másolva!

Az egység azonban koránt sem teljes, az új francia elnök, Francois Hollande ugyanis megerősítette korábbi ígéretét, mely szerint az eredetileg kitűzött időpontnál két évvel korábban, 2012 végéig kivonja az országból a francia csapatokat.

A NATO tervei szerint 2014 végéig adja át a biztonsági feladatokat az afgán erőknek. Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára azt mondta, a franciák szndékai nem változtatnak az érvényben lévő ütemezésen és az elfogadott stratégián. "Nem fogunk rohanni a kijárat felé" - jelentette ki.

Guido Westerwelle német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Afganisztánban erőket állomásoztató országok "kivonulási versenye" csak a terrorfenyegetést erősítené. Angela Merkel kancellár is kijelentette, hogy Németország "nagyon határozottan" kiáll az "együtt be, együtt ki" elv mellett.

A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán megjelent beszámolóban az áll, hogy a NATO-csúcstalálkozó két, egymásnak ellentmondó üzenetet próbál összeegyeztetni. A vezetők a tagországok közvéleményének azt mondják, hogy közeleg az idő, amikor a katonáik hazatérhetnek. Eközben viszont az afgánokat azzal nyugtatják, hogy 2014 után sem hagyják őket magukra.

Afganisztánban a tálib rendszer megdöntése után tíz évvel is óriási problémát jelent a részben a vallási fanatikusok által gerjesztett erőszak. Mindennaposak a polgári lakosság elleni és a biztonsági erők elleni merényletek, a helyi rendőrség és katonaság jelenlegi állapotában nem alkalmas a rend fenntartására. A legnagyobb NATO-országook arra készülnek, hogy egy alapot hoznak létre, mely a kivonulás után évente négymilliárd dollárral támogatná a hatóságok erőfeszítéseit.

A NATO legfőbb jellemzője továbbra is a kollektív védelem kell, hogy legyen, melynek egyik fontos eszköze a rakétavédelmi rendszer - mondta a csúcson Orbán Viktor miniszterelnök. A chicagói találkozó fontos témája az európai rakétavédelmi rendszer, mely egy esetleges iráni támadástól védené a kontinenst. Oroszország hevesen ellenzi a kiépítését.

Orbán azt is mondta, hogy a magyar kormány teljes mellszélességgel támogatja Macedónia és Montenegró mielőbbi NATO-csatlakozását. A magyar küldöttségnek a kormányfő mellett tagja Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba védelmi miniszter is.