Nehéz napok várnak a NATO-ra Afganisztánban

2012.05.21. 0:10

Megkezdődött Chicagóban a NATO 25. csúcstalálkozója, melynek egyik fő témája az afganisztáni kivonulás menetrendje lesz. Barack Obama amerikai elnök azt mondta, nehéz napk várnak még a szövetségre Afganisztánban, de a tagok eltökéltek abban, hogy végigviszik a küldetésüket.

Az egység azonban koránt sem teljes, az új francia elnök, Francois Hollande ugyanis megerősítette korábbi ígéretét, mely szerint az eredetileg kitűzött időpontnál két évvel korábban, 2012 végéig kivonja az országból a francia csapatokat.

A NATO tervei szerint 2014 végéig adja át a biztonsági feladatokat az afgán erőknek. Anders Fogh Rasmussen, a szövetség főtitkára azt mondta, a franciák szndékai nem változtatnak az érvényben lévő ütemezésen és az elfogadott stratégián. "Nem fogunk rohanni a kijárat felé" - jelentette ki.

Guido Westerwelle német külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az Afganisztánban erőket állomásoztató országok "kivonulási versenye" csak  a terrorfenyegetést erősítené. Angela Merkel kancellár is kijelentette, hogy Németország "nagyon határozottan" kiáll az "együtt be, együtt ki" elv mellett.

A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldalán megjelent beszámolóban az áll, hogy a NATO-csúcstalálkozó két, egymásnak ellentmondó üzenetet próbál összeegyeztetni. A vezetők a tagországok közvéleményének azt mondják, hogy közeleg az idő, amikor a katonáik hazatérhetnek. Eközben viszont az afgánokat azzal nyugtatják, hogy 2014 után sem hagyják őket magukra.

Afganisztánban a tálib rendszer megdöntése után tíz évvel is óriási problémát jelent a részben a vallási fanatikusok által gerjesztett erőszak. Mindennaposak a polgári lakosság elleni és a biztonsági erők elleni merényletek, a helyi rendőrség és katonaság jelenlegi állapotában nem alkalmas a rend fenntartására. A legnagyobb NATO-országook arra készülnek, hogy egy alapot hoznak létre, mely a kivonulás után évente négymilliárd dollárral támogatná a hatóságok erőfeszítéseit.

A NATO legfőbb jellemzője továbbra is a kollektív védelem kell, hogy legyen, melynek egyik fontos eszköze a rakétavédelmi rendszer - mondta a csúcson Orbán Viktor miniszterelnök. A chicagói találkozó fontos témája az európai rakétavédelmi rendszer, mely egy esetleges iráni támadástól védené a kontinenst. Oroszország hevesen ellenzi a kiépítését.

Orbán azt is mondta, hogy a magyar kormány teljes mellszélességgel támogatja Macedónia és Montenegró mielőbbi NATO-csatlakozását. A magyar küldöttségnek a kormányfő mellett tagja Martonyi János külügyminiszter és Hende Csaba védelmi miniszter is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK