Halálbüntetéssel végződhet Kína legdurvább politikai leszámolása

Vágólapra másolva!
Halálbüntetést kaphat az a rendőrfőnök, aki miatt az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb politikai botránya robbant ki Kínában.
Vágólapra másolva!

Árulással vádolják az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb belpolitikai válságának főszereplőjét, Vang Li-csünt (Wang Lijun) - olvasható a Telegraph honlapján. Vang volt az a rendőrfőnök, aki februárban elmenekült Csungkingból, és menedéket kért a szomszédos tartomány, Szecsuán amerikai konzulátusán, majd néhány órával később feladta magát.

Vang ekkor közölte az amerikai konzulátussal, hogy a novemberben holtan talált brit üzletembert és Kína-szakértőt, Neil Heywoodot a csungkingi polgármester, Po Hszi-laj (Bo Xilai) felesége ölte meg. Az eset hatására a polgármestert egy máig átláthatatlan botrány miatt március közepén menesztették vezető tisztségéből, amivel politikai elemzők szerint felszínre került a kínai vezetés belső hatalmi harca. Az esetről itt olvashat bővebben.

A Telegraph szerint az árulással vádolt Vang tárgyalása hamarosan elkezdődhet, és ha bűnösnek találják, akkor halálbüntetést kaphat. "A pártban először árulónak tartották, de néhány befolyásos párttag egy hónappal ezelőtti találkozóján úgy tűnt, hogy azt fogják javasolni, ejtsék a vádakat, mert hozzájárult az ügy kiderítéséhez. Az elmúlt két napban azonban megint változott a helyzet. Néhányan azt mondták, hogy menedékkérelemmel akart fordulni az USA-hoz, de végül nem nyújtotta be, mert tudta, hogy az USA úgyis el fogja utasítani. Hiába nem adta be végül, a kitöltött formanyomtatvány így is bizonyíték ellene" - idézett egy név nélkül nyilatkozó kormányzati forrástól a Telegraph.