Rengeteg katonával végzett egy merénylő Jemenben

Vágólapra másolva!
Csaknem száz katona vesztette életét hétfőn a jemeni fővárosban, Szanaában, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát díszszemlére gyakorlatozó katonák között. A jemeni hadsereg május 12-e óta nagyszabású offenzívát folytat az al-Kaida ellen.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatozó katonák között robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő a jemeni fővárosban, Szanaában. Legkevesebb 96 katona vesztette életét. A robbantásnak több mint 300 sérültje is van. A veszteséglistát katonai és orvosi források is megerősítették. "Húsfoszlányok hevernek mindenütt" - mondta egy szemtanú. A kamikaze katonai egyenruhában vegyült el a parádéra készülök között, amelyet a keddi nemzeti ünnepen, Észak- és Dél-Jemen egyesülésének 22. évfordulóján mutattak volna be Szanaa egyik főterén, az elnöki palota közelében.

Számos mentőautó sietett a helyszínre, de szemtanúk szerint taxik is vitték a sebesülteket. Ez volt az első ilyen jelentős merénylet a fővárosban azóta, hogy februárban hivatalba lépett Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök, aki lankadatlan harcot hirdetett az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és annak helyi erői - az Arab-félsziget al-Kaidája - ellen.

A jemeni hadsereg május 12-e óta nagyszabású offenzívát folytat az al-Kaida ellen, és igyekszik visszafoglalni a hálózat ellenőrzése alá került déli városokat. A harcoknak az AFP hírügynökség adatai szerint eddig 213 halottjuk volt, köztük az al-Kaida 147 harcosa.

A robbantást megelőző napon, vasárnap, szélsőségesek amerikai katonákra lőttek rá egy Vörös-tenger partján fekvő városban, Nyugat-Jemenben. A három amerikai kiképzőtiszt a hoteljük közelében egy autóban utazott, amikor a radikális fegyveresek egy másik járműből gépfegyverekkel tüzet nyitottak rájuk. A lövöldözésben egy amerikai megsérült.

A BBC biztonságpolitikai szakértője szerint az al-Kaidához köthető fegyveresek és a kormányerők között mindennaposak voltak az összecsapások az ország déli, sivatagos területein, de a főváros az új elnök hivatalba lépése óta viszonylag csendes volt. A mostani merénylet így nagy valószínűséggel az al-Kaida Abed Rabbo Manszúr Hádi elnöknek címzett üzenetének tekinthető, aki további harcokra számíthat a hadsereg és a lázadók között. Jemen az al-Kaida legveszélyesebbnek tekintett szárnyának ad otthont.