Elvágják Irán gumilövedék-forrásait

Vágólapra másolva!
Az olaj és az olajipari berendezések után a tüntetők ellen használt könnygázgránátra és a gumilövedékekre is kiterjesztené az Irán elleni szankciókat az amerikai szenátus. A kongresszus felsőháza egyhangúlag szavazott, két nappal az előtt, hogy újrakezdődnének a tárgyalások az iráni atomprogramról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus hétfőn elfogadta azt a törvénytervezetet, amely újabb, az olajipart és a bankszektort érintő, szankciókkal sújtja Iránt vitatott atomprogramja miatt. A szenátus egyhangú döntése értelmében azoktól is megvonják a beutazás lehetőségét az Egyesült Államokba, és befagyasztják amerikai bankokban elhelyezett betéteiket, akik könnyfakasztó gázt, gumilövedékeket, egyéb olyan anyagokat adnak el Iránnak, amelyeket az iráni rezsim tüntetések ellen vethet be.

Barack Obama elnök decemberben írta alá azt a törvényt, amelynek értelmében büntetőintézkedésekkel sújtanak mindenkit, aki segítséget nyújt az iráni kőolajforrások fejlesztésében vagy bővítésében. A szenátorok javasolták, hogy ezt egészítsék ki azokkal a magán- és jogi személyekkel, akik kereskednek az iráni olajipari és a tartályhajókat gyártó ágazattal.

A képviselőház már decemberben meghozta az Irán elleni szankciókról szóló törvénytervezetét. A kongresszus két háza a következő lépésben egyezteti a két szankcióváltozatot, és egységes törvénytervezetet alkot belőlük.

A szenátus két nappal az előtt szavazott saját tervezetéről, hogy Bagdadban az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország felújítja a tárgyalásokat Teheránnal az iráni nukleáris fejlesztésekről, amelyekről a Nyugat azt gyanítja, hogy atomfegyver előállítására irányulnak. Az iszlám köztársaság következetesen tagadja ezt a feltételezést.