Árverésen kötött ki Reagan vére

Vágólapra másolva!
Majdnem 10 ezer dollárt ajánlott valaki egy internetes árverési oldalon azért a kémcsőért, amely állítólag Ronald Reagan vérét tartalmazza. Az eladó szerint a vér 1981-ben, az egykori amerikai elnök ellen elkövetett merénylet után került a kórházban dolgozó anyjához. A Reagan Alapítvány felháborodott az aukción.
Vágólapra másolva!

Felháborodását fejezte ki Ronald Reagan néhai amerikai elnök alapítványa, amiért egy brit internetes aukciós ház árverésre bocsátott egy, állítólag Reagantől származó vérmintát. A Nagy-Britanniához tartozó Guernsey szigetén bejegyzett PFC állítása szerint a vért az 1981-ben az elnök ellen elkövetett sikertelen merénylet után vették. PFC honlapján képet is közöl a beszáradt vérmaradványt tartalmazó kémcsőről, amelyen Reagan neve áll.

"Ha ez a történet valóban igaz, akkor ez egy gyáva tett, amit mi minden törvényes eszközzel meg fogunk akadályozni" - mondta a BBC-nek John Heubusch, a Reagan Alapítvány ügyvezető igazgatója. Az árverési cég közölte a tulajdonos megbízólevelét, amelyben az ismeretlen eladó azt állítja, hogy az édesanyja a George Washington Egyetemi Kórházban dolgozott, ahol Reagant a merénylet után kezelték, így került a családja birtokába a vért tartalmazó kémcső, amelyért a legmagasabb ajánlat 10 ezer dollár közelében jár.

Reagant egy John Hinckley Jr. nevű férfi lőtte meg 1981-ben a washingtoni Hilton Hotel előtt, a golyó kilyukasztotta az elnök tüdejét. A bíróság később úgy találta, Hinckley nem bűnös, mivel elmebeteg, így a férfi azóta is pszichiátriai kezelés alatt áll. Reagan túlélte a merényletet, két elnöki ciklust töltött ki, és 2004-ben, 93 éves korában hunyt el.