Bevándorlóellenes összecsapások Görögországban

Vágólapra másolva!
Bevándorlókat akart megtámadni a görög újnáci párt több tagja, az összecsapást rendőrök akadályozták meg, több rendfenntartóra is Molotov-koktélt dobtak a tüntetők.
Vágólapra másolva!

Patrasz görög kikötővárosban szerdára virradó éjjel szélsőjobboldaliak csaptak össze a rendőrséggel. Az incidens hátterében egy gyilkosság áll: egy görögöt megölt három afgán bevándorló. Az újnáci Arany Hajnal párt felháborodott tagjai és szimpatizánsai egy kotrógéppel próbálták meg áttörni a rendőrségi kordont egy volt textilgyár előtt.

A tömeg a több száz bevándorló közelébe akart férkőzni, akik a gyár területén vártak komphajójukra, hogy Olaszország felé távozzanak. A rendőrökre Molotov-koktélokat dobtak, ők pedig könnygázzal válaszoltak, több jármű felgyulladt, az összecsapásokban hárman sérültek meg - közölték rendőrségi források. Reggelre némileg csillapodott a helyzet.

Az Arany Hajnal újnáci párt a május 6-i parlamenti választásokon hét százalékot szerzett, és első alkalommal jutott be a képviselőházba. Görögország a pénzügyi-gazdasági válság mellett jelentős bevándorlási hullámmal is szembesül. Hivatalos adatok szerint 2012 első negyedévében összesen 18 700 menekült érkezett, négyezren közülük Afganisztánból. Az előző két esztendőben több mint 230 ezer illegális bevándorló jutott el Görögországba. A 11,5 millió lakosú országban több mint egymillió bevándorló él.