Pakisztánban elítélték a CIA-t bin Ladenhez vezető orvost

Vágólapra másolva!
Hazaárulás címén 33 éve börtönre ítélték Pakisztánban azt az orvost, aki segített az Amerikai Hírszerző Ügynökségnek (CIA) Oszama bin Laden rejtekhelyének feltárásában. Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton a szabadon engedésére szólított fel, mondván munkája amerikai és pakisztáni érdekeket is szolgált.
Vágólapra másolva!

Pakisztánban 33 év börtönbüntetésre ítélték azt az orvost, aki Oszama bin Laden nyomára vezette a CIA-t. Sakil Afridinek 3500 dolláros pénzbüntetést is kell fizetnie. Ha nem teszi, akkor börtönbüntetése további 3,5 évvel meghosszabbodik - írja a Wall Street Journal egy kormányhivatalnok közlésére hivatkozva.

Az orvost hazaárulással vádolták, mert hamis oltási kampány során segített a CIA-nek DNS-mintákat venni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője abbotábádi házának lakóitól, hogy ellenőrizzék, bin Laden ott tartózkodik-e. Nem sokkal később egy amerikai kommandó tagjai végeztek a nemzetközi terrorszervezet vezérével. Az orvost az északnyugat-pakisztáni Hájber félautonóm törzsi tartomány egyik bírósága ítélte el.

Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton felszólította Pakisztánt, hogy engedjék szabadon az orvost, hiszen munkája amerikai és pakisztáni érdekeket egyaránt szolgált, a pakisztáni hatóságok szerint azonban az Egyesült Államoknak kémkedett.