Pakisztánban elítélték a CIA-t bin Ladenhez vezető orvost

2012.05.23. 14:07

Hazaárulás címén 33 éve börtönre ítélték Pakisztánban azt az orvost, aki segített az Amerikai Hírszerző Ügynökségnek (CIA) Oszama bin Laden rejtekhelyének feltárásában. Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton a szabadon engedésére szólított fel, mondván munkája amerikai és pakisztáni érdekeket is szolgált.

Pakisztánban 33 év börtönbüntetésre ítélték azt az orvost, aki Oszama bin Laden nyomára vezette a CIA-t. Sakil Afridinek 3500 dolláros pénzbüntetést is kell fizetnie. Ha nem teszi, akkor börtönbüntetése további 3,5 évvel meghosszabbodik  - írja a Wall Street Journal egy kormányhivatalnok közlésére hivatkozva.

Az orvost hazaárulással vádolták, mert hamis oltási kampány során segített a CIA-nek DNS-mintákat venni az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője abbotábádi házának lakóitól, hogy ellenőrizzék, bin Laden ott tartózkodik-e. Nem sokkal később egy amerikai kommandó tagjai végeztek a nemzetközi terrorszervezet vezérével. Az orvost az északnyugat-pakisztáni Hájber félautonóm törzsi tartomány egyik bírósága ítélte el.

Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton felszólította Pakisztánt, hogy engedjék szabadon az orvost, hiszen munkája amerikai és pakisztáni érdekeket egyaránt szolgált, a pakisztáni hatóságok szerint azonban az  Egyesült Államoknak kémkedett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK