Viperával vertek magyar fiatalokat Szabadkán

2012.05.23. 12:17

Egy szerb fiatalokból álló csoport vert meg magyar fiatalokat Szabadkán, a szerbiai múzeumok éjszakáján. Az egyik magyar diáknak a száján és a fején okoztak sérüléseket, egy másik bordatöréssel fekszik kórházban. A helyiek szerint a szerb fiatalok vadásznak a magyarul beszélő fiatalokra.

Viperával és vasrudakkal vertek meg Szabadkán magyar fiatalokat, akik közül az egyik bordatörést szenvedett, és kórházban van - közölte az újvidéki Magyar Szó internetes kiadása szerdán. A még szombat éjjel, a szerbiai "múzeumok éjszakáján" megtámadott fiatalok zöme a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium tanulója, de volt köztük egyetemi hallgató is. A fiatalok elmondták, hogy nem először kerültek összetűzésbe az őket megtámadó szerb fiatalokkal, akik már több alkalommal beléjük kötöttek.

Szombaton négy lány és hét fiú beszélgetett egy parkban, amikor megjelent egy 15-20 tagú, szerb fiúkból álló csoport. Odamentek a magyar fiatalokhoz, s annyit mondtak: jobb lesz, ha elmennek, ha nem akarják, hogy baj legyen, és megverjék őket. Azonnal el is indultak, de a szerbek üldözőbe vették őket, s két fiút sikerült elkapniuk.

Az egyiknek a száján és a fején okoztak sérüléseket, a másik pedig bordatöréssel kórházban fekszik. A támadók viperával és vasrudakkal verték őket a Magyar Szó beszámolója szerint.

Járőröző, vadászó fiatalokról írnak

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium iskolaszékének tagjai levelet írtak a Magyar Nemzeti Tanács elnökének, és kérték, hogy ha a megtámadott fiatalok szülei igénylik, nyújtsanak nekik jogi segítséget. Kérték egyben: értesítsék az illetékeseket, és szólítsák fel őket arra, hogy reagáljanak az eseményekre, annál is inkább, mivel rendszeresen "járőröző" fiatalok csoportjáról van szó, akik "vadásznak" a magyarul beszélő fiatalokra, és ha kellő fölényben vannak, megtámadják őket.

Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke megígérte: megpróbál a rendőrségnél tájékozódni arról, hogy hol tart a nyomozás, azonosították-e az elkövetőket. Esetleg ellenőrzi azt is, hogy a rendőrség által elkészített jegyzőkönyvekben is az áll-e, amit a diákok állítanak. Mint mondta, a nyilatkozatokból az derül ki, hogy lehet a dolognak nemzetiségi jellege is, hiszen a támadók közül egyesek a fiatalok magyarságára is tettek megjegyzést. Nem biztos, hogy ez volt a fő motivációja ennek az incidensnek, de ezt sem kell kizárni - jelentette ki Korhecz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK