Lemondott a szíriai ellenzék vezetője

Vágólapra másolva!
Lemondott posztjáról Burhán Galjún, a szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő szervezet, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke - közölte a testület szerda éjjel kiadott közleményében. Az SZNT következő ülésén, június 9-10-én választják meg Galjún utódját.
Vágólapra másolva!

Súlyos bírálatok érték a Szíriai Nemzeti Tanácsot (SZNT), ezért Burhán Galjún, a szíriai ellenzéki csoportokat tömörítő szervezet elnöke egy héttel ezelőtt már jelezte lemondási szándékát.

A többi között azt nehezményezték a bírálók - például a terepen működő egyik legaktívabb csoportosulás, a Helyi Koordinációs Bizottságok -, hogy a jórészt emigránsokból álló SZNT "csak félszívvel támogatta" a Bassár el-Aszad rendszere ellen harcoló lázadók felfegyverzését. Több nyugati ország az ellenzék megosztottságával indokolta azt, hogy miért óvatos a lázadó fegyvereseket tömörítő Szabad Szíriai Hadsereg fegyverekkel való ellátását illetően.

Az SZNT szervezése tavaly augusztusban kezdődött azzal a szándékkal, hogy összefogja az ellenzéki csoportosulásokat, és októberben, Isztambulban alakult meg. Több irányzat képviselteti magát benne, iszlamisták, nacionalisták, liberálisok, függetlenek. Galjún baloldali arab nacionalistaként került az élére, és bár bírálták, többször is újjáválasztották, mert nem találtak konszenzussal mást a helyére. A tanács szervezetileg egy héttagú elnökségből, egy 29 tagú főtitkárságból és a 200 tagú közgyűlésből áll.