Kikészítik a tanúvallomások a norvég tömeggyilkost

A norvég tömeggyilkos Anders Behring Breivik pere Osloban, 4. nap
Vágólapra másolva!
A tavaly nyári, 77 áldozatot követelő norvégiai mészárlás elkövetője, Anders Behring Brevik az ellene folyó büntetőper csütörtöki tárgyalásán azt mondta: nem lenne értelme fellebbezni az ítélet ellen, ha egyszer kimondják, hogy büntetőjogilag felelősségre vonható. A tömeggyilkos azt is bevallotta, hogy az Utöya szigetén történt lövöldözés túlélőinek tanúvallomásait hallgatva sérül mentálisan.
Vágólapra másolva!

Nem fog fellebbezni az őt bűnösnek kimondó bírósági ítélet ellen a tavaly júliusi norvégiai merényletek elkövetője, ha az oslói törvényszék megállapítja, hogy épelméjű - írja a brit BBC csatorna online kiadása. Anders Behring Brevik a gyilkosságokat bevallotta, azt azonban tagadja, hogy bűnös lenne, mert állítása szerint csupán Norvégiát próbálta megvédeni a multikulturalizmus terjedésétől. Azt szerette volna, hogy épelméjűnek nyilvánítják a szakértők, hogy ezzel is bizonyítsa szerinte racionális és ideologikus motivációját.

Amennyiben a tömeggyilkost a szakértők épelméjűnek nyilvánítják, börtönbe kerül, ellenkező esetben egy pszichiátriai intézetbe költöztetik. "Egyáltalán nem lesz okom fellebbezni az ítélet ellen, ha büntetőjogilag felelősségre vonhatónak nyilvánítanak" - mondta Breivik a bíróságon csütörtökön. Ha bűnösnek nyilvánítják, 21 év börtönbüntetést kaphat.

Egy pszichiátriai vizsgálat áprilisban épelméjűnek találta Breiviket az után, hogy tavaly novemberben két norvég pszichiáter őrültnek nyilvánította a férfit, aki ezek alapján nem ítélhetnének börtönbüntetésre. A diagnózis szerint Breivik a támadáskor paranoid skizofréniában szenvedett.

Breivik korábban 38 oldalas levelet küldött a norvég sajtónak, s ebben arról írt, hogy nem őrült, és ezt be is fogja bizonyítani. A norvég sajtó részeket idézett leveléből. Ebben ezt is írja: "Az őrültnek nyilvánításom a legrosszabb dolog, ami velem történhetett, ez a totális megsemmisítés. Egy politikai aktivistát elmegyógyintézetbe küldeni szadistább és gonoszabb eljárás, mint ha megölnék."

A bíróság csütörtökön azoknak az áldozatnak a meghallgatását folytatta, akik túlélték az Utöya szigetén történt tavaly júliusi mészárlást. A 21 éves Mohamad Hadi Hamed elmondta, hogy a bal kezét és a bal lábát amputálni kellett, miután Breivik lelőtte. Az iraki származású férfi úgy fogalmazott: "Egy percig azt hittem, hogy Irakban vagyok, mert ilyesmi nem történhet meg Norvégiában".

Az eddigi tárgyalásokon szinte semmi érzelmet nem mutató Breivik elismerte, hogy a tanúvallomások hallgatása hatással van rá. "Ez a célom, hogy ne mutassak érzelmeket, de ez sok erőmbe kerül" - mondta, majd azt is bevallotta, hogy kimerítik a mindennapos tárgyalások. "Ma úgy érzem, hogy szinte megsérültem mentálisan, miután végighallgattam a vallomásokat" - mondta, és hozzátette: a csütörtöki tárgyalási nap volt eddig a legrosszabb.