Breivik az őt elfogó rendőröket dicsérte

Vágólapra másolva!
Optimálisan végezték a munkájukat a norvég rendőrök, amikor elfogták - mondta pénteken a norvég tömeggyilkos. Korábban többször is támadták a rendőröket, hogy Breivik több mint 70 percig zavartalanul gyilkolhatott az ifjúsági táborban.
Vágólapra másolva!

Anders Behring Breivik, a szélsőjobboldali tömeggyilkos perének pénteki tárgyalásán méltatta az elfogására kiszállt norvég rendőröket, jóllehet a terrorelhárítókat sok bírálat érte késedelmes fellépésükért. "Általában meg kell állapítani, hogy (a rendőrség) optimálisan lépett fel, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy erre a nyári szabadságok idején került sor, ráadásul pénteken késő délután" - mondta a fanatikus iszlámgyűlölő.

Breivik tavaly július 22-én egy pokolgépes merénylettel és egy fegyveres támadás során 77 embert, többségében tinédzsert ölt meg Oslóban, illetve az Utöya szigetén rendezett munkáspárti ifjúsági táborban.

A bíróság elnöke leállította a rendőrségi műveletet ért kritikus kérdések özönét. A túlélők és az áldozatok egyik ügyvédnője több kérdést tett fel a tanúskodó rendőröknek. Arról kellett volna beszélniük, miért jelentek meg jelentős késéssel a szigeten. Breiviknek több mint 70 perce volt a gyilkosságok elkövetésére, mielőtt a terrorelhárítók őrizetbe vették. Egy kormánybizottságot is felállítottak annak kiderítése végett, miért tartott olyan sokáig megérkezésük a 40 kilométerre fekvő Oslóból. Breivik ugyanis maga hívta ki a rendőröket, és hajlandó lett volna föladni magát. Mivel senki nem jelent meg, folytatta a lövöldözést. Az ügyvédnő egyébként a tárgyalást követően úgy nyilatkozott, "nem nyugszik bele", hogy a bíró félbeszakította a kérdéseit.

Katonaként viselkedett Breivik

Ugyancsak a pénteki tárgyaláson számolt be a 22 éves Adrian Pracon arról, hogyan maradt életben. Éppen a parton volt, térdig a vízben, amikor Breivik rátalált. "Farkasszemet néztünk, olyan volt, mintha hosszan értékelné a helyzetet. Amikor elfordult, nagyon elszántnak tűnt, szinte katonaként viselkedett" - mesélte el a tanú. Breivik leengedte fegyverét, majd távozott. Később azonban visszatért, és vállon lőtte Pracont, feltehetőleg a fejére célzott.

Breivik korábban előadta saját verzióját. E szerint azért hagyta Pracont egyedül, mert szélsőséges kinézete volt, saját magára emlékeztette. Az előreláthatólag június végéig tartó per rendőrök és Breivik volt barátainak a meghallgatásával folytatódik.