Iszlamista jelölt vezet az egyiptomi választáson

Vágólapra másolva!
Bár a hivatalos adatok még nem jelentek meg, a parlament vezető erejének adatai szerint az ő jelöljük nyerhette az egyiptomi elnökválasztás első fordulóját. Az egyiptomiak szavazatai az iszlamisták és a régi rendszer hívei között oszlanak meg.
Vágólapra másolva!

A szavazásra jogosultak körülbelül fele ment el választani a Hoszni Mubarak elnök bukása után tartott első voksoláson szerdán és csütörtökön - írta a BBC. Hivatalos adatok még nincsenek, de a Muszlim Testvériség iszlamista párt szerint az ő jelöltjük vezet a szavazatok nagy részének összeszámolása után.

A két körös elnökválasztás első fordulóját tartották a héten, a második fordulóra 16-17-én kerül sor. A Muszlim Testvériség kommunikációja szerint jelöljük, Mohamed Morszi 25 százalékot kapott, Ahmad Safík, Mubarak utolsó kormányfője pedig 23 százalékot. Ha ezt megerősítik a hivatalos adatok is, ők indulhatnak a második fordulóban.

A Reuters azt írta, az egyiptomi voksok két erő körül polarizálódtak. Egyfelől vannak azok, akik szeretnék elkerülni, hogy a hatalom visszakerüljön egy olyan ember kezébe, aki a Mubarak-korszak egyik vezető tisztségviselője volt, másfelől vannak, akik az iszlamisták egyeduralmát akadályoznák meg, miután a Muszlim Testvériség a parlament többségét már megszerezte.

A hatalmat jelenleg a katonai tanács tartja kezében, amely Mubarak elnök lemondása után irányítja a demokratikus átalakulást. A tanács azt ígérte, hogy július 1-jén átadja a hatalmat a megválasztott új elnöknek.