Kivégezték a szíriai áldozatokat

Vágólapra másolva!
Az ENSZ és az Arab Liga megbízottjának damaszkuszi tárgyalásait beárnyékolja a több mint száz áldozatott követelő pénteki húlai vérengzés. Az ENSZ szerint az áldozatok többségét lényegében kivégezték.
Vágólapra másolva!

A pénteki vérfürdő után Bassár el-Aszad elnökkel és más magas rangú szíriai vezetőkkel tárgyalt Damaszkuszban Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottja. Az ellenzék szerint a hadsereg felelős a középső Homsz tartománybeli városban és a környező falvakban történt vérengzésért, a kormány viszont tagadja ezt. Az ENSZ megfigyelői Húla városában legkevesebb 108 holttestet számoltak össze, köztük 49 gyerek volt. Legalább hét nő is életét vesztette.

Az ENSZ szerint az áldozatok többségét lényegében kivégezték. A szemtanúk arról számoltak be, hogy a gyilkosságokat a rezsimet támogató milíciák hajtották végre. Házról házra jártak, és civilekre, köztük gyerekekre lőttek.

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország bejelentette, hogy válaszlépésként kiutasítja a szíriai diplomatákat az országaikból.

Annan szerint a szíriai kormánynak "bátor lépéseket" kell tennie, hogy bebizonyítsa: komolyan veszi a békét. Az eredeti tervek szerint április 12-én kellett volna felhagyniuk a harcokkal a szíriai kormányerőknek és a lázadóknak. Annan most feltehetően számon kéri a szíriai elnökön, miért nem vonták ki a kormányerőket a civil területekről.

A nyugati hatalmak elítélték a húlai vérengzést, Oroszország azonban hangsúlyozta, hogy az erőszakért mindkét fél felelős. A BT vasárnapi rendkívüli ülésén egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában követelte a pénteki vérengzés vétkeseinek felelősségre vonását.

Kedden is követeltek halálos áldozatot az összecsapások Szíriában. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint országszerte heves harcok törtek ki a hadsereg és lázadók között.

A középső Homsz tartományban három embert öltek meg a kormányerők lövedékei Kuszeir város közelében. Homsz városában két civil vesztette életét. Az északnyugati Idlib tartománybeli Maarrat-en-Numánban egy civil halt meg, és tűzharcban öt katona megsebesült. Az északkeleti Rakka tartományban két tiszt sebesült meg a kormányerők és dezertőrök összecsapásában

Egy libanonit lelőttek és hármat megsebesítettek szíriai katonák a határtérség libanoni oldalán. Ali-el-Hodzsairi település vezetője szerint a katonák libanoni területről lőttek, áldozataik pedig vadászok voltak.