Mohamed sértegetése miatt késeltek meg egy orosz újságírót

Vágólapra másolva!
Az Eho Moszkvi műsorvezetője egy műsorban azt mondta, Mohamed próféta nem vallási személy, hanem üzletember volt, akinek szexuális problémái voltak. A kijelentés nagy felháborodást váltott ki az oroszországi muzulmán közösségben.
Vágólapra másolva!

Megkéseltek egy orosz újságírót hétfő este Moszkvában, a támadás összefüggésben lehet azzal, hogy két héttel ezelőtt sértő megjegyzéséket tett Mohamed prófétára. A 46 éves Szergej Aszlanyant, a Majak és az Eho Moszkvi nevű rádióállomások műsorvezetőjét, otthona előtt érte a támadás. A rendőrségnek azt mondta, hogy egy ismeretlen felhívta telefonon, és azt kérte tőle, hogy találkozhasson vele a lakása előtti utcán. Az újságíró a megbeszélt helyen nem talált senkit, visszatért a lépcsőházba, amikor egy ismeretlen számos késszúrással megsebesítette. Az újságírót kórházba szállították, de nincs életveszélyben.

Az orosz tömegtájékoztatási szervek szerint a támadás hátterében az állhat, hogy Aszlanyan a Majak május 14-i műsorában úgy vélekedett, Mohamed próféta nem vallási személy, hanem üzletember volt, aki úgy-ahogy átírta a Bibliát, és akinek szexuális problémái voltak.

A kijelentés nagy felháborodást váltott ki az oroszországi muzulmán közösségben. Egy, az internetre feltett videofelvétel szerint egy tatárföldi imám közölte, feljelenti az újságírót, és megbűnhődnek azok, akik felelősek az ilyen, a muzulmánok vallását érintő sértésekért. 2005-ben egy dán lap karikatúrát közölt Mohamed prófétáról. Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki a muzulmán világban, és a rajz alkotója ellen merényletet kíséreltek meg.