Eltűnik a galériából a dél-afrikai elnök botrányos portréja

Vágólapra másolva!
A johannesburgi Goodman Gallery megegyezett Jacob Zuma pártjával: a bírósági eljárás megszüntetéséért cserébe leveszi a falról az elnököt fedetlen nemi szervvel ábrázoló festményt.
Vágólapra másolva!

Lekerül a dél-afrikai elnököt fedetlen nemi szervvel ábrázoló, nagy vihart kavaró festmény a johannesburgi Goodman Galley faláról. A galéria erről Jacob Zuma pártjával, az Afrikai Nemzeti Kongresszussal (ANC) egyezett meg.

Az ANC álláspontja szerint A lándzsa című portré sérti Zuma alkotmányos jogát a méltósághoz, és mint ilyen, törvénysértőnek minősül. A párt be is perelte a galériát, a mostani megegyezés értelmében azonban visszavonja a keresetet. A galéria cserébe nemcsak a falról, hanem a weboldaláról is eltünteti az alkotást.

Az ANC több száz támogatója tüntetett kedden a galéria előtt. A párt szóvivője elismerte, hogy a bírósági eljárásnál célszerűbb lett volna, ha a felek közvetlenül egyeztetnek. A galéria vezetője pedig hangsúlyozta, hogy hisz a szólásszabadságban, de hozzátette, hogy a művész, Brett Murray, sajnálja, ha bárkit megsértett a képpel.

Cikkünket a botrányos kép körül kialakult vitáról itt olvashatja.