A francia kormány bojkottálja az ukrajnai Eb-t

Vágólapra másolva!
Nem mennek el a francia kormány tagjai az ukrajnai foci Európa-bajnokságra. Julija Timosenko bebörtönzött korábbi kormányfő miatt tiltakoznak így. Az államfő már korábban közölte, szereti a focit, de az ukrajnai események miatt nem megy el.
Vágólapra másolva!

A francia kormány egyetlen tagja sem lesz jelen a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai mérkőzésein, így tiltakozva a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfővel szembeni bánásmód miatt - közölte Valérie Fourneyron francia sportminiszter. "A külügyminisztérium már szerdán tájékoztatta a helyzetről az ukrán kormányt" - tette hozzá.

Francois Hollande államfő május 24-én brüsszeli sajtótájékoztatóján már utalt arra, hogy nem vesz részt az Eb ukrajnai mérkőzésein. "Nagyon szeretem a labdarúgást, de problémás, ami jelenleg Ukrajnában történik" - fogalmazott a francia elnök.

A Timosenko-ügy súlyos válságot okozott Ukrajna és a Nyugat viszonyában, az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint ugyanis az ellene hozott ítélet politikai indíttatású, ezért szabadlábra helyezését követelik.

Az Oroszországgal kötött, hazája számára kedvezőtlennek mondott gázszerződésekért hét év börtönbüntetésre ítélt Timosenko áprilisban azzal vádolta meg börtönőreit, hogy megverték őt, 19 napig éhségsztrájkot is folytatott. Az EU politikusai felháborítónak tartják az esetet, ezért többen az ukrán Eb-rendezvények bojkottját szorgalmazták. Elsőként német politikusok helyezték kilátásba, hogy bojkottálni fogják a június 8-án kezdődő sportesemény-sorozatot, és azóta több európai uniós tagállam is jelezte, hogy nem fog részt venni az idei labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai rendezvényein.

Noel Le Graet, a francia labdarúgó-szövetség elnöke viszont korábban jelezte, hogy ő elkíséri a válogatottat Ukrajnába. "Az én álláspontom teljesen egyértelmű. Én ott leszek a játékosok mellett. A politikai kérdésről majd a kormányzat dönt. A politikusoknak kell vállalniuk a (politikai) felelősséget" - hangsúlyozta a sportvezető.