Megalázó élményeiről mesélt a norvég tömeggyilkos

Vágólapra másolva!
Fiatal korában több megalázó élménye volt muzulmánokkal a norvég tömeggyilkos Anders Behring Breiviknek. Perének mai tárgyalásán elmondta, hogy tönkretették a biciklijét, és megpofozták.
Vágólapra másolva!

A tömeggyilkos norvég Anders Behring Breivik azt vallotta hétfőn a bíróságon, hogy gyerek- és fiatalkorában több megalázó élménye volt muzulmánokkal kapcsolatban, amivel azt sugallta, hogy ezek az incidensek közrejátszottak szélsőséges jobboldali, rasszista beállítottsága kialakulásában.

Hétéves korában - vallotta -, barátjának török apja tönkretette a biciklijét, 15 éves korában pedig megpofozta egy pakisztáni metróvezető, mert kívülről kapaszkodva utazott a járművön. Breivik, aki tavaly július 22-én 77 embert gyilkolt meg Oslóban és környékén, egy sor ilyen panaszt olvasott fel apró betűkkel akkurátusan teleírt papírlapokról.

Egy közeli barátját például megfenyegette 1995-ben egy koszovói albán származású fiatal, miközben vonatra várakozott, és azt is hallotta, hogy egy másik barátjának a húgát késsel megvágták az arcán. Ez utóbbi esetről nem tud többet, de a muszlimokat okolja érte.

Amikor az egyik bíró megkérdezte, hogy vannak-e pozitív tapasztalatai mohamedánokkal kapcsolatban, azt válaszolta, hogy szerinte "az egyik jó dolog az állhatatos hűségük". A hétfői meghallgatáson a védelem vonultatta fel érveit, beleértve szakértő tanúk kikérdezését. A per várhatóan június 22-én ér véget ítélethirdetéssel.