Fenyőt ültetett Kövér Romániában

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elnöke az RMDSZ ellenében is induló Magyar Polgári Párt kampányát segíti tiszteletbeli elnökként. A román kormányfő nem zárta ki, hogy nemkívánatos személlyé nyilvánítják. Kövér Romániában a magyarokat bíztatta és fenyőt ültetett.
Vágólapra másolva!

Kövér László Marosvásárhelyen arra bíztatta a helyi magyarokat, hogy "éljenek a választás szabadságával". A házelnök kedd délután először a Nyárád-menti településeket kereste fel Bíró Zsolt, az MPP Maros megyei tanácselnökjelöltje és László György, a párt megyei elnöke társaságában. Minden meglátogatott településen elültetett egy fenyőt az MPP helyi polgármesterjelöltjével közösen: a fenyő ugyanis az MPP választási jelképe.Az MPP tiszteletbeli elnöke szerdán Hargita, csütörtökön pedig Kovászna megyében segíti a Szász Jenő vezette párt választási kampányát.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Szatmár megyében kampányolt kedden, ott beszélt Kövér látogatásáról. Mint az Adevarul szerint kifejtette, kezdettől fogva azt kérték, hogy senki se avatkozzon be ebbe a belső versenybe, "mi azonban nem állíthatjuk meg Kövér urat, a repülőgépen menetrend szerint járnak, csak meg kell venned a jegyedet."

A román törvényhozás két háza elnökének kérése dacára kedd délután Marosvásárhelyre érkezett Kövér László. A házelnök a város repülőterén arról beszélt, hogy útja nincs összefüggésben Nyirő József újratemetésével, egyben meggyőződését fejezte ki, hogy a vasárnapi helyhatósági választások után Romániában is megnyugszanak a kedélyek, a két ország között pedig ismét a régi viszony lesz jellemző - írta az Adevarul.

Arra kérték, hogy ne jöjjön

A román házelnökök hétfő délután kérték Kövér Lászlót, hogy halassza el tervezett romániai látogatását az önkormányzati választások utáni időszakra. Kövér hétfő erre reagált esti levelében, jelezve: nem közjogi méltóságként, hanem uniós polgárként megy Romániába, és ha jogszabályi akadálya lenne az utazásának, azt jelezzék.

"Romániába - mint a schengeni övezethez csatlakozni akaró baráti országba - elsősorban nem közjogi méltóságként és nem hivatalos út keretében, hanem magánemberként, politikusként, egy Romániában törvényesen bejegyzett párt, a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökeként és nem utolsósorban uniós polgárként kívánok látogatni" - írta. Kijelentette, hogy hasonló látogatást kíván tenni Romániában, mint amilyet román politikusok tettek különböző választások idején Moldovában és Spanyolországban, támogatva az ottani román politikai erőket. "Bízom abban, hogy látogatásom kapcsán felmerült politikai aggodalmukat sikerült eloszlatnom" - tette hozzá.

Victor Ponta román miniszterelnök kedden újságíróknak kijelentette: ha Kövér magatartásával átlépi a törvényes határokat, illetve a két ország közötti jó viszont, a kormány nem habozik majd lépni a külügyminisztérium révén. A felvetésre, hogy az esetleges lépések közé tartozik-e a nemkívánatos személlyé nyilvánítás is, Ponta annyit mondott: ilyen döntést is meghozhatnak, írta az Adevarul.

Kövér Lászlót 2011 szeptemberében a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökévé választotta. Ebben a minőségében idén május 24. és 27. között is részt vett az MPP székelyföldi kampányrendezvényein, és ott volt a Nyirő József újratemetése helyett tartott megemlékezésen. Utóbbi ügyben arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson.

Ponta szombaton kijelentette, hogy Orbán Viktornak kötelessége lenne elhatárolódnia Kövér László kijelentéseitől, és bocsánatot kellene kérnie Magyarország nevében. A román kormányfő kijelentésére reagálva Havasi Bertalan, Orbán Viktor miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap úgy reagált az MTI-nek, hogy "a magyar kormány szerint a kegyeleti ügyek nem férnek össze a politikai minősítésekkel, márpedig a kormány erre az ügyre továbbra is kegyeleti kérdésként tekint".