Cseh iratokban is olyan információkra akadtak, amelyek szerint a lengyel ellenállás vezéralakja a hetvenes években pénzt kapott jelentéseiért.

Egy cseh történész csehszlovák titkosszolgálati dokumentumot talált Lech Walesáról, ez azt mutatja, hogy a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője, a későbbi államfő a hetvenes évek elején valóban együttműködött a lengyel kommunista állambiztonsági szervekkel (StB) - írta a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap kedden.

Az 1981-ben készített dokumentumot Petr Blazek, a totalitárius rendszereket tanulmányozó prágai intézet munkatársa találta meg, aki jelenleg azt vizsgálja, miként próbálta a csehszlovák állambiztonság (StB) az Észak fedőnevű akció keretében befolyásolni a lengyelországi helyzetet az ottani kommunista rendszer mély válságának és a Szolidaritás fénykorának idején. 

A dokumentumban Wladyslaw Ciaston tábornok, a lengyel belügyi tárca akkori magas rangú illetékese arról tájékoztatja a csehszlovák felet, hogy Walesát 1970-ben nyerték meg, amikor a tengermelléki gyárakban sztrájkok voltak. A kézzel írt jelentésekért Walesa pénzt kapott, amiről szintén bizonylatok vannak. A szigorúan titkos jelentést Blazek szerint valószínűleg az StB varsói ügynökei készítették, és küldték Prágába.

A történész úgy véli, hogy a cseh dokumentum megerősíti Slawomir Cenckiewicz és Piotr Gontarczyk lengyel történészek állításait, akik könyvet írtak Walesa és az StB együttműködéséről. A téma továbbra is nagyon megosztja a lengyel közvéleményt. Cenckiewicz a Blazek által talált anyagot "nagyon fontos forrásnak" minősítette, amely "megerősíti és kiegészíti" állításaikat - írta a Lidové Noviny.

Blazek szerint a Charta'77 cseh ellenzéki mozgalom, amely abban az időben együttműködött a Szolidaritással, nem tudott Walesa kapcsolatáról a lengyel állambiztonsági szervekkel. Ráadásul Walesa a két ellenzéki mozgalom kapcsolataiban személyesen nem is játszott fontos szerepet. Václav Havel és Lech Walesa csak 1990-ben találkozott először - mutatott rá Blazek.