Betonfallal zártak körbe egy romatelepet Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Betonelemekkel záratta körbe a helyi romatelepet Szered város önkormányzata. A szlovákiai település polgármestere szerint egyeztettek a helyi romák képviselőivel, de a lakók rasszizmusról beszélnek. Az egykori cukorgyár lakásaiban mintegy kétszázan laknak, a vádak szerint droggal kereskednek és sokat szemetelnek.
Vágólapra másolva!

Betonelemekkel kerítette körbe a helyi romatelepet a délnyugat-szlovákiai Szered város önkormányzata - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.A lap szerint a telep eddig egy gát felől és egy főút felől egy-egy kapun át volt megközelíthető.

A romatelepen - amelyet az egykori cukorgyár jutányos áron eladott lakásai képeznek -17 család, összesen mintegy kétszázan laknak. A környéken lakók szerint egyre több volt a konfliktus, a telepen lakók sok szemetet halmoztak fel, a környéket ellepték a patkányok, ráadásul a kapukban drogot árultak.

"Az állandó panaszok és a szemét miatt döntöttünk a kapu teljes beépítése mellett. Ezt a lépést a romák képviselőivel, a vajdával és a házak alatt található telek tulajdonosával, a cukorgyárral is egyeztettük. Megbeszéltük, hogy a szeméttároló konténert bevisszük a telepre, a szemetet onnan hordják majd ki" - magyarázta a helyzetet az Új Szónak Martin Tomcáni, Szered polgármestere.

Bár a lépést a környéken lakó nem romák egy része üdvözli, a telep lakóinak véleménye ezzel ellentétes. Egyikük a napilap riporterének azt nyilatkozta, hogy őket senki nem kérdezte meg a lépésről, és azt rasszista indíttatásúnak tartják.