Kövér a kibékíthetetlen ellentétek forrása

Vágólapra másolva!
A román külügyminiszter szerint Kövér László visszaélt a határon átnyúló kampányolás jogával, és kibékíthetetlen ellentéteket szít viselkedésével. A magyar házelnök kedden utazott Romániába, hogy segítse a Magyar Polgári Párt kampányát, kevéssel azután, hogy a Nyirő-újratemetés megakadályozása után barbárnak nevezte a román kormány viselkedését.
Vágólapra másolva!

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke visszaélt a határon átnyúló kampányolás jogával - jelentette ki csütörtökön Andrei Marga román külügyminiszter. A román diplomácia vezetője szerint Kövér azért élt vissza ezzel a joggal, mert "kibékíthetetlen ellentéteket hint el az állampolgárok és az országok között". A külügyminiszter szerint a román kormányt foglalkoztatja a Magyarországgal való együttműködés fejlesztése, és hangsúlyozta, hogy a kormányváltással nem változott Románia kisebbségpolitikája.

A román sajtóban korábban nagy visszhangja volt Kövér László házelnök azon nyilatkozatának, amelyet Székelyudvarhelyen tett, amikor a szervezők - a temetési engedély felfüggesztése miatt - elhalasztották Nyirő József újratemetését. Kövér akkor arról beszélt újságírók előtt, hogy hosszú hónapokon keresztül ment nyugodt, csöndes mederben a szervezés, és "derült égből villámcsapásként jött az új román kormánynak ez a meglehetősen barátságtalan, civilizálatlan, barbár viselkedése", miszerint egy halottól akarják megtagadni azt a jogot, hogy a saját szülőföldjében nyugodhasson.

Az eset után a román házelnökök e hét hétfő délután kérték Kövér Lászlót, hogy halassza el tervezett romániai látogatását az önkormányzati választások utáni időszakra. Kövér hétfő erre reagált esti levelében, jelezve: nem közjogi méltóságként, hanem uniós polgárként megy Romániába, és ha jogszabályi akadálya lenne az utazásának, azt jelezzék.

Victor Ponta román miniszterelnök kedden újságíróknak kijelentette: ha Kövér magatartásával átlépi a törvényes határokat, illetve a két ország közötti jó viszont, a kormány nem habozik majd lépni a külügyminisztérium révén. Kövér Lászlót 2011 szeptemberében a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnökévé választotta. Ebben a minőségében idén május 24. és 27. között is részt vett az MPP székelyföldi kampányrendezvényein, és ott volt a Nyirő József újratemetése helyett tartott megemlékezésen. Kövér a pártot támogatandó utazott Romániába, kedden beszédeket mondott és fenyőt ültetett.