Személyes bosszúról beszél az olasz iskolánál robbantó férfi

Vágólapra másolva!
Beismerte tettét az olasz iskolánál robbantó férfi; elmondása szerint három gázpalackból készített pokolgépet, amelyet távirányító segítségével robbantott fel. A merényletben egy lány meghalt. Az ügység szerint a 68 éves, benzinkutat üzemeltető férfi a kihallgatásán személyes bosszúról beszélt. Az olasz sajtó szerint a férfi korábban háromszázezer eurót veszített egy perben, és eredetileg a bíróságon akart robbantani.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok csütörtökön sajtótájékoztatót tartottak annak a férfinak az őrizetbe vételéről, akit a május 19-én, a délolasz Brindisi egyik iskolájánál történt pokolgépes merénylet elkövetésével vádolnak.

A Morvillo Falcone szakközépiskola közelében levő köztéri kamerák felvételei alapján sikerült azonosítani az őrizetbe vett 68 éves Giovanni Vantaggiatót - mondta a sajtótájékoztatón Cataldo Motta, a Puglia tartománybeli Lecce maffiaellenes ügyésze.

Az ügyész tájékoztatása szerint Vantaggiato elismerte, hogy ő készítette a három gázpalackból házilag gyártott pokolgépet, ő helyezte el a robbanószerkezetet a szakközépiskola melletti hulladéktárolóban, és ő nyomta meg a pokolgép távirányítójának gombját.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a szerda délután óta kihallgatott férfi nem tudott magyarázatot adni tettére. Személyes bosszúról beszélt, de ennek részletei még nem ismertek. Az ügyész hangsúlyozta, hogy a Vantaggiato által adott magyarázat egyelőre "nem kielégítő, a nyomozás folytatódik". A rendőrség a férfi lakását és az általa vezetett benzinkutat is átkutatta. Sajtóértesülések szerint Vantaggiato egy korábbi bírósági perben háromszázezer eurót veszített, ezt akarta volna megbosszulni. Eredetileg Brindisiben, a bíróság épületénél akarta elhelyezni a pokolgépet, de a biztonsági kordon miatt inkább a bírósággal szomszédos iskolát választotta. Vantaggiato hangoztatta, azért helyezte el nappal a bombát, mivel éjszaka "nem lett volna elég ember a helyszínen". A férfit terrorizmus céljából elkövetett tömeggyilkossággal vádolják. A merényletben a 16 éves Melissa Bassi életét veszítette, öt iskolás lány megsebesült.