A palesztinok megelégszenek a nem teljes jogú ENSZ-tagsággal

Vágólapra másolva!
A palesztinok nem teljes jogú tagságért fognak folyamodni az ENSZ Közgyűlésénél, miután a Biztonsági Tanács nem támogatja a teljes jogú tagságot - mondta pénteken Mahmúd Abbász palesztin elnök.
Vágólapra másolva!

"A közgyűlés színe elé járulunk, hiszen elmentünk a Biztonsági Tanácsba is, de sajnos nem szereztünk elegendő szavazatot" - emlékeztetett a Palesztin Hatóság vezetője Francois Hollande francia elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján az Élysée-palotában. "Vagyis, ha jelenleg nem is újítjuk fel a béketárgyalásokat (Izraellel), azért a közgyűléstől kérni fogjuk a nem teljes jogú státust" - tette hozzá.

Mahmúd Abbász tavaly szeptemberben adta át Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet, jóllehet az Egyesült Államok vétót helyezett kilátásba a kérelem elfogadása ellen azzal az indokkal, hogy csak az izraeli-palesztin béketárgyalások eredményeként jöhet létre palesztin állam.

A palesztin elnök emlékeztetett arra, hogy Franciaország tavaly októberben támogatta a Palesztin Hatóság felvételét az UNESCO teljes jogú tagjai közé. "Nemsokára eljön az idő, amikor Franciaország a palesztin államot is elismeri" - tette hozzá. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének közgyűlésén a korábban a szavazást még "korainak" tartó Franciaország az arab államokkal és a latin-amerikai országokkal együtt a palesztin csatlakozás mellett foglalt állást, amelyet a 194 tagállamból 107-en megszavaztak. Válaszul az Egyesült Államok felfüggesztette a világszervezet szakosított intézményének finanszírozását, 22 százalékos hozzájárulását a büdzséhez.

Az új francia elnök, Francois Hollande jelezte, hogy hazája "hasznos szeretne lenni" a palesztin állam elismeréséhez vezető béketárgyalások újraindításában.