Ha elmebetegnek találják, akkor is a szuperbiztonságos oslói börtönben marad Anders Behring Breivik, csak építenek neki pszichiátriai szárnyat.

A norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik akkor is börtönben marad, ha elmebetegnek nyilvánítják. Erről nyilatkozott csütörtökön az ország egészségügyiminiszter-helyettese.

A 33 éves Breivik tavaly júliusban Oslóban és a norvég főváros közvetlen közelében fekvő Utoya szigetén összesen 77 személyt gyilkolt meg. Tettét azzal indokolta, hogy a gyilkosságokkal a multikulturalizmus, illetve a külföldiek bevándorlása ellen akart tiltakozni. Breivik pere több hónapja tart, az ítéletet nagyban befolyásolhatja a vádlott elmeállapotával kapcsolatos végső szakértői vélemény. Az első előzetes orvosi állásfoglalás a tömeggyilkost elmebetegnek nyilvánította, a második azonban a mellett foglalt állást, hogy a szélsőjobboldali beállítottságú Breivik beszámítható.

Ha a bírói testület az utóbbi véleményt fogadja el, Breiviket a Norvégiában maximálisnak számító 21 évi börtönnel sújthatják, ez azonban ötévenként - korlátlan ideig - meghosszabbítható. Amennyiben viszont a gyilkost elmebetegnek nyilvánítják, akkor pszichiátriai intézetbe kerülne, ami Norvégiában máris erős ellenérzéseket váltott ki.

Robin Koss egészségügyiminiszter-helyettes csütörtökön azt mondta, Breivik lényegében akkor is börtönben marad, ha a bíróság azt mondja ki, hogy tettének elkövetésekor nem volt beszámítható. Koss szerint ebben az esetben sem szállítják el őt jelenlegi, "szuperbiztonságosnak" tartott, Oslo melletti börtönéből, csak épp a börtönt egyfajta pszichiátriai "szárnnyal" bővítik ki. Ehhez ugyan szükség van a parlament jóváhagyására, az azonban formális dolognak számít - állította a miniszterhelyettes.

Értesülések szerint a tervezett döntés mögött az áll, hogy a hatóságok úgy vélik: a történtek fényében egyetlen norvég pszichiátriai intézet sem elég biztonságos Breivik ott-tartózkodása szempontjából. Ebből kiindulva az illetékesek szerint csakis az Oslo melletti Ila börtön "pszichiátriai kibővítése" jöhet szóba. Az ítélet várhatóan július végén születik meg.