Börtönbe került egy francia diáklány Törökországban

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint a Franciaországban született, de török származású lány egy illegális fegyveres szervezet tagja volt, egy hónapja került előzetes letartóztatásba. A családja szerint a lány csak tanulni ment Törökországba.
Vágólapra másolva!

Egy illegális szélsőbaloldali szervezettel ápolt állítólagos kapcsolatai miatt a török hatóságok egy hónapja fogva tartanak egy francia diáklányt - közölte pénteken a lány ügyvédje, Me Sami Kahraman. A 19 éves, török származású, de Franciaországban született Sevil Sevimlit, aki tavaly egy évet töltött egy anatóliai egyetemen, öt másik fiatallal együtt állították bíróság elé. A lányt azzal vádolják, hogy fegyveres szervezet tagja volt, amiért akár 12 év börtönre is ítélhetik.

A vád szerint Sevimli kapcsolatban állt a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) nevű, az Európai Unió által terrorszervezetként számon tartott "marxista" csoporttal. Az 1976 óta működő DHKP-C számos merényletet követett el török állami tisztségviselők, köztük az egykori igazságügyi miniszter ellen.

"Sevimli azért érkezett Törökországba, hogy megismerje az országot, ahonnan származik, erre most egy nagyon komoly bűncselekménnyel vádolják. A családja nagyon dühös emiatt" - mondta Kahraman, s hozzátette: a lánynál semmilyen fegyvert nem találtak a hatóságok, és semmi olyat nem követett el, ami törvényszegésnek minősülhet. Az ügyvédet saját bevallása szerint megdöbbentette a védence ellen indított eljárás és az ellene felhozott vádak.