Helikopteres hajtóvadászat Tokióban

Vágólapra másolva!
Hajtóvadászat kezdődött pénteken Tokióban az Aum Sinrikjo hírhedt japán szekta még szabadlábon lévő utolsó körözött tagja után.
Vágólapra másolva!

Az Aum Sinrikjo (Legfőbb Igazság) 1995-ben szarin nevű ideggázzal mérgezte meg a japán főváros metróhálózatát. A terrorakció következtében 13 ember meghalt, több mint hatezren pedig különböző mértékű egészségkárosodást szenvedtek. A szekta vezetőjét, Aszahara Sokót - és 12 további szektatagot - halálra ítélték, de az ítéletet még nem hajtották végre. A szekta mintegy kétszáz tagja börtönbüntetést kapott.

Hírügynökségi értesülések szerint helyi idő szerint péntek hajnalban helikopterek bevetésével mintegy ötezer rendőr kezdte meg az utolsó szabadon lévő szektatag üldözését Tokióban és a főváros közvetlen környékén. Erre azután került sor, hogy a hatóságok múlt vasárnap őrizetbe vették a még szabadlábon lévő két körözött tag egyikét. Kikucsi Naokót Tokió mellett fogták el, és a hatóságok szerint minden jel arra vall, hogy társa is a főváros körzetében bujkál.

Az Aum Sinrikjónak ma néhány száz tagja van, de "fénykorában" Japánban mintegy tízezer tagja volt, és saját bevallása szerint ennél is több Oroszországban. A szekta jelenleg állandó hatósági felügyelet alatt áll, és mostani vezetői elhatárolódtak Aszaharától.