Szerencsésen rátalált eltévedt magyar hegymászók egy csoportjára vasárnap az osztrák Alpokban a hegyimentő-szolgálat - jelentette az osztrák közszolgálati rádió (ORF).

A kilenc alpinista után vasárnap délelőtt kezdték el a kutatást a Hochkönig-masszívum térségében, Salzburg tartományban. Hárman végül saját erejükből eljutottak egy pihenőházig. Két hegymászóra délben találtak rá, a csoport többi négy tagját kora este találták meg, kimerült állapotban. Egyiküket, egy nőt hordágyon vittek le a völgybe.

A keresést nehezítette a köd és az eső, és a négyfős csoport esetében az is, hogy először téves koordinátákat adtak meg a hegyimentőknek. Az időjárási viszonyok miatt helikopterrel nem tudtak a terület fölé repülni. A kutatásban 35 hegyimentő vett részt.

A csoport a Königsjodler mászóúton indult el szombaton a Hochkönig meghódítására. A mentőszolgálatot egy pihenőház gondnoka értesítette vasárnap délelőtt. A gondnok szombat este még látta a csoportot tábort verni a mászóúton. Miután vasárnap erősen megváltozott az időjárás, köd keletkezett, esett és havazott is, a férfi riasztotta a hegyimentőket.