Szülőotthonokkal védekeznek az otthonszülés ellen

Vágólapra másolva!
Már a jövő év elején létrejöhetnek az első szülőotthonok Csehországban, mert a Leos Heger egészségügyi miniszter által létrehozott szakbizottságnak sikerült megállapodnia az új intézmények megalapításának és működésének részleteiről - jelentette a közszolgálati cseh televízió.
Vágólapra másolva!

A szülőotthonok létrehozását az áprilisban hatályba lépett, módosított egészségügyi törvények teszik lehetővé. "A szülőotthonok létrehozása egyike azoknak a megoldásoknak, amelyekkel lehetővé válhat, hogy a nők biztonságos környezetben, csak szülésznők segítségével szüljenek" - mondta a közelmúltban a miniszter a Mladá Fronta Dnes című országos napilapnak. Heger szerint kompromisszumos megoldásról van szó.

Csehországban ugyanis aránylag nagy tábora van az otthonszülés híveinek, az orvosok azonban elutasítják ezt az intézményt. "Az otthonszülést nem szeretnénk engedélyezni, mert az túl nagy kockázatot jelent az anya és a gyermek számára is" - érvelt Heger. Az új szabályozás nem tiltja kimondottan az otthonszülést, de rendkívül szigorú - a szülésznők szerint a gyakorlatban teljesíthetetlen - feltételekhez köti.

A miniszter szerint a szülőotthonok a kórházak közelében létesülnének, hogy komplikációk esetén az anya és a gyermek 15 percen belül műtőbe kerülhessen. "A kórházak területén lévő épületek is alkalmasak lennének szülőotthonnak" - vélekedett Heger.

Az otthonszülés hívei szerint minden probléma ellenére a miniszter tervei előrelépést jelentenek az ügyben. Csehországban jelenleg az összes szülés mintegy 0,2 százaléka otthonszülés, és egyharmaduk előre eltervezett.