Dingó ragadta el az ausztrál csecsemőt

Vágólapra másolva!
Harminc évvel kislánya halála után nyilvánítottak ártatlannak egy ausztrál anyát, akinek egy ausztrál vadkutya ragadta el a kisbabáját. A nő korábban három évet ült börtönben, és a gyerek apját is két év felfüggesztett börtönre ítélték a lányuk eltűnése miatt.
Vágólapra másolva!

Lezárult a harminc éve egész Ausztráliát megrázó és a közvéleményt azóta is foglalkoztató Chamberlain-baba eltűnésének ügye: egy ausztrál halottkém keddi végső állásfoglalása a szülőknek adott igazat, akik kezdettől azt állították, hogy egy dingó - vadkutya - ragadta el kilenchetes kislányukat. A bírósági ítélethirdetésen a szülők - Lindy Chamberlain-Creighton és volt férje, Michael Chamberlain - is megjelentek. Az ügyben annak idején az anyát bűnösnek találták, életfogytiglani büntetéséből több mint három évet töltött börtönben, majd 1986-ban, amikor új bizonyítékokkal sikerült alátámasztania ártatlanságát, szabadlábra helyezték. Az apa két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott bűnrészességért, de azóta az ítéletét semmisnek nyilvánították.

"Megkönnyebbültünk, és örülünk, hogy véget ért az ügy " - mondta könnyeivel küszködve Lindy Chamberlain-Creighton a darwini városi bíróság előtt. A szülők az első perctől hangoztatták, hogy kislányuk dingótámadás áldozata lett, amit 1981-ben az első halottkémi vizsgálat is igazolt, akkoriban azonban még nem volt precedens hasonló támadásra. Az utóbbi években ellenben több hasonló eset sokkolta az ausztrálokat. Erre alapozták a februárban indított újabb, immár negyedik vizsgálatot, amely a keddi ítélethirdetéssel végleg lezárta az ügyet.

Opera és film is készült az esetről

"Ausztrália többé nem mondhatja, hogy a dingók nem veszélyesek. Csodálatos országban élünk, de ezek az állatok veszélyesek" - jelentette ki az anya. Az apa a bírósági döntés után arról beszélt, hogy az ügy lezárása azt is bizonyítja: amikor az ember már mindent veszni hisz, végül mégiscsak igazságot szolgáltathatnak neki. "Ehhez azonban az is kell, hogy az igazság az ő oldalán álljon - fűzte hozzá."

Azariának, a kilenchetes kisbabának 1980. augusztus 17-én veszett nyoma egy Ayers Rock melletti táborhelyről az ország kietlen, ősi tájairól híressé vált északi vidékén. A gyermek holtteste sosem került elő. A rejtélyes eset megosztotta Ausztráliát: egyesek úgy vélték, hogy a kisbabát az Ausztráliában őshonos vadkutya rabolta el, de sokan azt feltételezték, hogy édesanyja, Lindy Chamberlain tűntette el.

A tragédiáról 1988-ban film is készült Sikoly a sötétben címmel, amelyben az anyát Meryl Streep alakította, aki játékáért elnyerte a legjobb színésznő díját Cannes-ban, és Oscarra is jelölték. A rejtélyről könyvek születtek, televíziós miniszériát is forgattak róla, sőt operaváltozatban is feldolgozták.