Újra a hadsereg irányít Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Alkotmányellenes törvény alapján rendezték meg az egyiptomi választásokat, ezért az alkotmánybíróság feloszlatta az egyiptomi parlament alsóházát. A hadsereg a döntést úgy értelmezte, hogy az új választásokig újra ők irányítanak, az elnökválasztás egyik jelöltje szerint viszont az egyiptomi fiatalok ezt nem fogják hagyni.
Vágólapra másolva!

Az egyiptomi alkotmánybíróság elnökének értelmezése szerint fel kell oszlatni a parlament alsóházát, mert az alkotmányba ütközik az a törvény, amelynek alapján a választást megrendezték. A hatalmat gyakorló legfelső katonai tanács bejelentette, hogy az alkotmánybíróság döntése alapján ismét rájuk száll a törvényhozás joga mindaddig, amíg az új parlamentet meg nem választják.

Az egyiptomi alkotmánybíróság két döntést is hozott a választásokkal kapcsolatban csütörtökön. Az egyik értelmében a pártoknak nem lett volna szabad saját jelölteket indítani az eredetileg függetleneknek fenntartott helyekért a tavaly novemberben megkezdett és több szakaszban lebonyolított alsóházi választásokon.

Ezekre a helyekre pótválasztást kell kiírni, vagy - az alkotmánybíróság elnökének értelmezése szerint - az iszlamista irányzatok uralta egész parlamentet fel kell oszlatni, és újra kell választani. A másik határozat alapján versenyben maradhat az elnökválasztáson Hoszni Mubarak utolsó kormányfője, vagyis szombat-vasárnap államfővé választhatják Ahmad Safikot, akit egy korábbi, most érvénytelennek nyilvánított törvény - a tavaly megdöntött Mubarak-rezsim más vezető személyiségeivel együtt - bizonyos ideig kizárt volna a politikai életből.

Puccsról és a fiatalok válaszáról beszélt az egyik jelölt

Politikai hatalomátvétel zajlik Egyiptomban - jelentette ki az elnökválasztás egyik jelöltje. Abdel-Moneim Abul Futúh független iszlamista politikus szerint összességében ezt jelenti a parlamentet feloszlató csütörtöki alkotmánybírósági döntés, a hadsereg elnökjelöltjének versenyben tartása és az, hogy szerdán ismét engedélyt adtak a katonai rendőrségnek és titkosszolgálatnak, hogy civileket vegyen őrizetbe.

Ez egy teljes puccs, de hiú reményekkel áltatja magát, aki azt gondolja, hogy a fiatalok milliói ezt hagyni fogják - mondta a politikus a brit hírügynökségnek.

Forrás: MTI/EPA/Haled Elfiki
Katonák védik az alkotmánybíróság épületét Kairóban

A legerősebb politikai mozgalom, a Muzulmán Testvériség egyik vezetője is úgy vélekedett, hogy Egyiptom "sötét alagútba" jut, ha tényleg feloszlatják a parlamentet, amelyben a képviselők fele a hozzájuk kötődő párt tagja. Az elnökválasztáson Mohamed Morszi, a testvériség jelöltje vetélkedik Safíkkal, akit viszont a katonák támogatnak. A két jelölt mélyen megosztja az egyiptomiakat. Safíktól azért félnek, mert azt gyanítják, hogy "visszaépíti" Mubarak autoriter rendszerét, Morszira viszont azok gyanakszanak, akik szerint a Muzulmán Testvériség iszlamista államot akar, és korlátozná a szabadságjogokat, ha hatalomhoz jut.

A bíróság kairói épületét erős katonai védelem alá helyezték a feszült helyzet miatt. A bírákat még Mubarak alatt nevezték ki - emlékeztetnek a hírügynökségek.