Elfogták a japán ideggázos támadás utolsó gyanúsítottját

Vágólapra másolva!
Tizenhét évnyi kutatás után elfogta a japán rendőrség annak a szektának az utolsó gyanúsított tagját is, amely 1995-ben ideggázos merényletet végre hajtott a tokiói metróban. Összesen közel 200 tagot ítéltek már el, közülük többen halálbüntetést kaptak.
Vágólapra másolva!

A japán rendőrség egy tokiói kávézó közelében fogta el Kacuja Takahasit, az Aum Sinrikio nevű szekta utolsó szökevény tagját - írja a BBC. A szekta hajtotta végre 1995-ben a tokiói metróban azt az ideggázos támadást, amelyben tizenhárom ember meghalt.

A gyanú szerint az 54 éves Kacuja Takahasi szállította a támadás helyszínére azt a szektatagot, aki a gázt kieresztette a metróban. Két héttel ezelőtt őrizetbe vették a rendőrök a szekta egy másik tagját, és a tőle kapott információk alapján jutottak el a férfi lakására. A gyanúsított elmenekült onnan, de a rendőrök találtak róla egy friss fotót, és ezt közzétették.

A szekta közel 200 tagját ítélte el a bíróság a támadások miatt, közülük tizenháromra kivégzés vár. Köztük van a szekta vezetője, Soko Asahara is. A BBC emlékeztet arra, hogy a szekta a nyolcvanas években alakult meg a hindu és buddhista tanítások keveredésével, majd egyre paranoiásabb szervezetté változott, és a világ megsemmisülése körül forogtak a gondolataik.