Trükkökkel küzd a német ellenzék a tűzhely-prémium ellen

Vágólapra másolva!
A német kormány jelentős prémiumot adna azoknak a családoknak, akik nem járatják állami óvodába a kisgyerekeiket. A javaslatot, amelynek a kormánypárti frakciókban is sok ellenzője van, pénteken egy trükkel fúrták meg az ellenzéki képviselők a parlamentben.
Vágólapra másolva!

Újabb szociális juttatást szeretne bevezetni a német kormány kisgyerekes családok részére 2013 elejétől: egyéves gyerekek után első lépésként havonta 100 eurót (kb. 30 000 forintot) kapnának a szülők. Egy évvel később a támogatás havi 150 euróra (kb. 45 000 forintra) emelkedne és már a kétéves gyerekek után is járna.

A javaslat azonban nagy ellenállást váltott ki mind az ellenzéki pártok, mind a kormányt támogató frakciók egy részénél is. Az ellenzői által tűzhely-prémiumnak keresztelt juttatást azok szülők kapnák, akik nem járatják állami óvodába egy és három év közötti gyereküket. A sarkított kifejezés onnan ered, hogy a terv ellenzői szerint a juttatás tűzhelyhez kötné az anyákat és nem motiválná őket, hogy a szülés után visszatérjenek a munkahelyükre. Ezenkívül azzal érvelnek a kritikusok, hogy a juttatás arra ösztönözné az alacsony szociális státuszú családokat, hogy ne küldjék a gyereküket az óvodába - ami szerintük éppen e gyerekek fejődésének kedvezne.

Péntek délben a német parlamentben az ötlet ellenzői egy trükkel elérték, hogy ne lehessen megvitatni a törvényjavaslatot. Azt kérvényezték, hogy a parlament állapítsa meg, hogy döntésképes-e. Ez hagyományosan úgy történik, hogy a képviselők elhagyják az üléstermet és három ajtón keresztül térnek vissza, amelyek az "Igen", "Nem" és "Tartózkodás" válaszokat jelképezik. Pénteken viszont az ellenzéki képviselők nem tértek vissza az ülésterembe, így összesen 620 képviselőből csak 211 volt jelen, ami nem volt elég a határozathozatalhoz. Az elnökség ezért megszakította az ülést. A vitatott törvényjavaslat így feltehetőleg csak két hét múlva kerül újra a napirendre.

Maria Flachsbarth, aki a kormányparti CDU-frakció tagja, de ellenzi a "tűzhely-prémium"-ot, az [origo]-nak azt mondta, hogy nem támogatja az ellenzék trükközését. "A vitatott kérdéseket a parlament keretein belül kell megvitatni" - mondta a konzervatív képviselőnő. A szociális juttatás bevezetését főleg a bajorországi konzervatív párt, a CSU támogatja. Bajorországban 2013-ban választások lesznek, és a CSU a juttatás bevezetésével akarja többnyire vidéki, konzervatív választók voksát biztosítani. Egy aktuális közvélemény-kutatás szerint a német lakosság 71 százaléka elutasítja a törvényjavaslatot.