Hollande-ék abszolút többséget szerezhettek

Vágólapra másolva!
Abszolút többséget szerzett Franciaországban a Francois Hollande elnököt adó Szocialista Párt a nemzetgyűlési választások második fordulójában - ismertette az Ipsos és a CSA közvélemény-kutató intézet becslésén alapuló exit poll eredményt vasárnap este az RTBF belga közszolgálati televízió. Ez a helyzet megkönnyítheti Hollande számára azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek Franciaországban.
Vágólapra másolva!

Más forrás szerint az abszolút többség jelen esetben 312-326 mandátumot jelenthet. Egyébként az 577 képviselői helyből 289 már abszolút többséget jelent. A szocialisták ekkora mértékű győzelmére az 1981-es választások óta nem volt példa Franciaországban. Mindez azt jelenti, hogy a Szocialista Párt (PS) sem az új kormányban már eddig szerepet vállaló Zöldekre, sem a radikális Baloldali Frontra nem kell majd támaszkodnia a törvények megszavazásakor. A részvétel az első fordulóhoz hasonlóan nagyon alacsony volt.

Ez a helyzet megkönnyítheti Hollande számára azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek Franciaországban, s amelyeket a radikális baloldal, amely számos kérdésben a szocialistáktól eltérő álláspontot képvisel, nem biztos, hogy megszavazna a parlamentben. Az elnök konkrét lépésekről még nem ejtett szót, de ígéretet tett arra, hogy 2013-ig három százalék alá szorítja a GDP-arányos államháztartási hiányt, 2017-re pedig egyensúlyba hozza a költségvetést.

Programja végrehajtásához azonban elengedhetetlen volt többséget szereznie a parlamentben. A politikai viták és a kompromisszumok színhelye ezentúl feltehetően a felsőház lesz, ahol a parlamenti baloldal már tavaly ősz óta többségben van, de ott a szocialistáknak nincs abszolút többségük. A PS 130 szenátorral rendelkezik, a többséghez pedig 175 szavazatra van szükség.

A Nicolas Sarkozy előző elnök visszavonulása után vezető nélkül maradt jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) az új összetételű nemzetgyűlésben 212-234 fős ellenzéki frakciója lesz, a centrista Modem két mandátumot szerzett.

Több mint 25 év után a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) is lesz legalább egy, maximum 4 képviselője a nemzetgyűlésben. A pártalapító Jean-Marie Le Pen 22 éves jogászhallgató unokája, Marion Maréchal-Le Pent már biztos, hogy megválasztották a déli vaucluse-i választókörzetben, ahol 6 órakor zárták az urnákat. A pártelnök, Marine Le Pen viszont az első eredmény szerint nem került be az északi Hénin-Beaumont nevű választókerületéből a nemzetgyűlésbe; az FN azonban a szavazatok újraszámlálását kérte, miután alig 130 szavazat a különbség Le Pen és a szocialista jelölt között.

A 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal, az államfő négy gyermekének anyja is kikapott La Rochelle-ben, ő már elismerte a vereségét, ahogy Francois Bayrou, a Modem elnöke is.