Sumákolnak a hatalmat visszaszerző egyiptomi tábornokok

Vágólapra másolva!
Nyáron minden hatalmat megkap az új, demokratikusan választott elnök - állítja a hatalmat gyakorló katonai tanács. A múlt héten azonban magukhoz vontak minden fontos döntést.
Vágólapra másolva!


A hatalmat a múlt héten egy alkotmánybírósági döntés után átvevő egyiptomi katonai tanács közleményben bizonygatja, hogy június végén átadja a hatalmat a hétvégi elnökválasztások győztesének - derül ki a BBC tudósításából. Az új elnök a Muzulmán Testvériség jelöltje lehet, akik hétfő hajnalban jelentették be, hogy Mohamed Morszi 52,5 százalékkal nyerte meg a választásokat. Ellenfele - a hadsereg jelöltjeként kezelt - Ahmed Safík közlésük szerint 47,5 százalékot kapott.

Hivatalos eredmények csak csütörtökön kerülnek nyilvánosságra, de a Muzulmán Testvériség eddigi előrejelzései pontosak voltak.

A hatalomátadásnak ugyanakkor ellentmond, hogy a tanács korábban egy olyan kiáltványt adott ki, amiben magához vonja a törvényhozás és a költségvetés felügyeletének jogát. Azt is a tanács a döntheti el, hogy ki írja az ország új, immáron végleges alkotmányát, és arról is gondoskodtak, hogy megszüntessék az elnöki hatáskört a katonaság felett.

A közleményt nem követték tömegtüntetések, a BBC cikke szerint a tanács minden bizonnyal arra számít, hogy az emberek már belefáradtak a politikai csatározásokba, és a stabilitás mindennél fontosabb lett számukra. Egyiptomban tavaly februárban törtek ki tömegtüntetések, aminek következtében megbukott az országot 1981 óta uraló Hoszni Mubarak. A katonai tanács mostani lépése gyakorlatilag a tüntetések eddig elért eredményeit kérdőjelezi meg.