Lemondott a román a kulturális miniszter

Vágólapra másolva!
Mircea Diaconu román kulturális miniszter távozott posztjáról, mert korábban szenátorként egy színházat is igazgatott, ezt pedig a törvények nem engedik. Három évig nem viselhet közhivatali tisztséget.
Vágólapra másolva!

Lemondott kedden tisztségéről Mircea Diaconu, a bukaresti kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere, miután a legfelsőbb bíróság az összeférhetetlenségi törvény megsértése miatt három évre eltiltotta a közhivatalok viselésétől.

Mircea Diaconu ellen az állami tisztségviselők vagyonosodását vizsgáló Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) indított eljárást 2011 novemberében, amiért 2008 óta egyszerre volt a fővárosi Nottara Színház igazgatója és a román parlament szenátora. Romániában a parlamenti (képviselői vagy szenátori) mandátum összeférhetetlen más közhivatalokkal, ez alól csak a kormánytagság jelent kivétel, ezt a vonatkozó törvény és az alkotmány is előírja.

A politikus a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, Crin Antonescuval közösen tartott sajtóértekezletén jelentette be a kormányból való távozását. Antonescu azt mondta: Diaconut tisztességes embernek tartja, és liberálisok kiállnak mellette, amikor a "politikai ellenfelek mocskos támadásait kénytelen elviselni". A liberális pártelnök közölte, hogy a PNL Puiu Hasotti szenátort jelöli a kulturális tárca élére. A 61 éves Hasotti történész, muzeológus, egyetemi oktató, a PNL alelnöke és Constanta megye szenátora, a szenátus kulturális bizottságának tagja.