Szerdán délre lehet új kormánya Görögországnak

Vágólapra másolva!
A két Európa-párti párt, a győztes konzervatív Új Demokrácia és a baloldali PASZOK még gyűri egymást, nem egyeztek még meg, hogy a baloldal milyen formában támogatja a konzervatívokat. A második helyen végző párt vezetője is kormányra készül.
Vágólapra másolva!

Szerda délben állhat fel az új hárompárti koalíciós kormány Görögországban - közölte televíziós beszédében kedden este Evangelosz Venizelosz, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) elnöke. "Kormányt kell alakítani, amilyen hamar csak lehetséges. A jelenlegi helyzet alapján erre holnap dél körül kerülhet sor" - mondta a szocialista politikus, akinek pártja a harmadik helyen végzett a vasárnapi parlamenti választásokon.

Venizelosz azt is közölte, hogy a Paszok "teljes mértékben" támogatni fogja az új kormányt, arról azonban még nem döntött a párt, hogy milyen formában kíván részt venni az új kabinet munkájában. Venizelosz előző nap még azt nyilatkozta, hogy kedd estére fel kell állnia az új kabinetnek.

Kedd este folytatódtak a tárgyalások a választáson győztes - de abszolút többséget nem szerző - konzervatív Új Demokrácia, a Paszok és a Demokratikus Baloldal (Dimar) között egy Európa-párti koalíciós kormány megalakításáról. A három párt összesen 179 képviselői hellyel rendelkezik a 300 fős görög törvényhozásban. (A Paszok és az Új Demokrácia kapcsolatáról szóló riportunkat itt olvashatja.)

Kormányra és az utcára készül a Sziriza

Habár a vasárnapi görögországi választásokon alulmaradt, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) megnyerte a megszorításokkal kapcsolatos vitát, és a jövőben kormányra fog kerülni - mondta kedden a voksolás óta adott első interjújában Alexisz Ciprasz, a Sziriza elnöke.

"A Sziriza végig azt mondta, hogy a hitelcsomag (feltételrendszere) nem életképes, és az nem folytatódhat. Most már mindenki belátja ezt" - közölte Ciprasz a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Ciprasz szerint a pártja előbb-utóbb mindenképpen hatalomra fog jutni. "Rajtunk kívül senki más nem képes azon mély reformok véghezvitelére, amelyekre az országnak szüksége van, mivel mi nem vagyunk korruptak és elkopottak. Előbb vagy utóbb meg fogjuk kapni ezt a lehetőséget" - közölte a 37 éves politikus. Szerinte az új kormány - amely még meg sem alakult - el fog bukni, az országot a katonai diktatúra 1974-es bukása óta felváltva irányító ND és a Paszok "elhasznált politikai erők".

Ciprasz elmondása szerint azért ellenzi a nemzetközi hitelmegállapodás feltételeit, mert azok nem az átlagos görögökön segítenek, akiket a legsúlyosabban érintettek a megszorítások, a recesszió és a húsz százalék fölé kúszó munkanélküliség. "Ez egy mentőcsomag a bankoknak, háttérbe szorítja a reálgazdaság és a társadalom szükségleteit" - mondta.