Ecuadorba menekült a WikiLeaks alapítója

2012.06.20. 8:07

A több százezer amerikai diplomáciai táviratot megszerző WikiLeaks portál alapítója, Julian Assange Ecuadorba menekült, miután a brit bíróság elutasította kiadatásának újratárgyalását.

Ecuador londoni nagykövetségére menekült, és politikai menedékjogot kért Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója - közölte kedden Ricardo Patino Aroca ecuadori külügyminiszter.

Assange néhány nappal az után menekült a latin-amerikai ország nagykövetségére, hogy a brit Legfelsőbb Bíróság a múlt csütörtökön elutasította kiadatási ügyének újratárgyalását, így a WikiLeaks alapítója egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a brit hatóságok kiadják Svédországnak. Ecuador egyelőre mérlegeli, hogy menedékjogot adjon-e Assange-nak.

A Nagy-Britanniában élő, 40 éves ausztrál állampolgár portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem e miatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Egyikük nemi erőszakkal, másikuk szexuális zaklatással vádolja a WikiLeaks alapítóját, aki korábban Svédországban élt. Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja.