MiG-21-essel dezertált a szír ezredes

Vágólapra másolva!
Jordániában landolt a szíriai légierő egy MiG-21-es vadászgépe csütörtökön, a gép pilótája politikai menedéket kért - közölte Szami al-Majta jordán tájékoztatási államminiszter.
Vágólapra másolva!

A gép - amely a szíriai-jordán határ közelében gyakorlórepülésen vett részt - helyi idő szerint 11 órakor szállt le az Ammántól északkeletre található Huszein király légi támaszponton.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a MiG-21-es vadászgép kényszerleszállást hajtott végre, a jordán hatóságok azonban megerősítették, hogy a pilóta menedéket kért.

A szíriai állami televízió azt közölte az esetről, hogy a Hasszán Hamada ezredes által vezetett géppel elvesztették a kapcsolatot.

Egy név nélkül nyilatkozó jordániai tisztviselő "nehezen kezelhetőnek" nevezte az esetet, utalva arra, hogy a két ország közti határ menti - a Szíriából érkező menekültáradattal kapcsolatos - feszültségek fényében Ammán katonai ellenlépéstől tart Damaszkusz részéről.

Ez volt a repülőgéppel végrehajtott első dezertálás a Szíriában 15 hónapja tartó erőszakcselekmények során. Korábban több ezer katona hagyta el a hadsereget a Bassár el-Aszad elnök és rezsimje elleni felkelést kihasználva.