Újra szabad koldulni Párizsban

2012.06.21. 17:04

Egy éve a romániai koldusmaffia miatt tiltották be a koldulást Párizs turisták által sűrűn látogatott részein, de nem volt hatásos a tiltás, ezért feloldották azt.

Nem hosszabbította meg a koldulást tiltó rendeletet Párizsban az új szocialista kormányzat által kinevezett prefektus. Bernard Boucault szerint az elődje által egy évvel ezelőtt életbe léptetett intézkedés nem volt elég hatékony, ezért ő más módon kívánja felvenni a harcot a maffiahálózatokkal - írták a csütörtöki napilapok.

Az eleinte csak a Champs-Élysées sugárútra 2012 elejéig vonatkozó koldulást tiltó rendeletet az év végi ünnepek előtt terjesztette ki a Louvre múzeumnak és a párizsi nagyáruházaknak a környékére a párizsi prefektúra, érvényét pedig meghosszabbította 2012 nyaráig.   

A jobbközép ellenzékhez tartozó képviselők érdeklődésére a prefektúra kabinetfőnöke megerősítette, hogy az új prefektus egyelőre nem tervez több hosszabbítást, de a döntést felül lehet bírálni attól függően, hogyan alakul a helyzet az utcákon. A prefektúra elismerte, hogy a rendeletnek köszönhetően csökkentek a "koldulás bizonyos formáihoz" (azaz a romániai roma koldushálózatokhoz) kapcsolódó szabálysértések, de a rendelet korlátjai is hamar megmutatkoztak.

A szabálysértésnek számító koldulás 38 eurós (11 ezer forintos) pénzbüntetést vont maga után. Ha pedig az elkövető külföldi állampolgárságú visszaeső, akkor a közrend megzavarására hivatkozva akár ki is toloncolható az országból. "A hatástanulmányok azt mutatják, hogy a büntetés befizetése a nullához közelít, a szankció pedig kevéssé visszatartó, miután a jogi keretek változása miatt kénytelenek vagyunk végiggondolni, hogy van-e értelme a kitoloncolásnak. Egy kitoloncolt román - egyébként uniós - állampolgár három nap múlva már ismét a Champs-Élysées-n koldul" - idézte a Libération Nicolas Lerner helyettes kabinetfőnököt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK